Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 februari 2004


Vragen van de leden Wolfsen (PvdA), Pater-van der Meer (CDA), Griffith (VVD), Duyvendak (Groenlinks) en Van der Ham (D'66) aan de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Justitie en de minister van Verkeer en Waterstaat


1. Hoe vaak heeft de politie in 2001, 2002 en (het al bekende gedeelte van) 2003 geverbaliseerd, waarbij werd voldaan aan de mededelingscriteria zoals met betrekking tot alcohol, a t/m g, zijn vermeld in bijlage 1 bij de Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid?


2. Hoe groot is het percentage van de geverbaliseerden dat binnen een periode van vijf jaar voor de tweede keer wordt geverbaliseerd voor rijden onder invloed of weigering om mee te werken aan een onderzoek?


3. Hoe en wanneer controleert de politie of is voldaan aan de mededelingscriteria?


4. Hoe vaak is eerdergenoemde mededeling, uitgesplitst naar de verschillende criteria, door de politie ook feitelijk gedaan?


5. Wordt naar het oordeel van het CBR in alle gevallen de mededeling gedaan en, zo nee, heeft het CBR een verklaring voor het achterwege blijven van mededelingen?


6. Bestaan er met betrekking tot het achterwege laten van de mededeling significante verschillen tussen de verschillende politiekorpsen en, zo ja, wat is hiervan de oorzaak en welke rol spelen de diverse automatiseringssystemen daarbij?


7. Hoe vaak is in 2001, 2002 en 2003, na een melding van een vermoeden van ongeschiktheid door alcoholgebruik, a. de geldigheid van het rijbewijs geschorst, b. besloten betrokkene te onderwerpen aan een onderzoek naar zijn geschiktheid en c. een EMA-cursus opgelegd?


8. Welke kosten zijn verbonden aan het instellen van een onderzoek door deskundigen en hoeveel menskracht kost het instellen en de verdere begeleiding bij het CBR per onderzoek?


9. Hoe vaak mondt het onderzoek uiteindelijk uit in het ongeldig verklaren van het rijbewijs?


10. Hoe vaak heeft het onderzoek betrekking op personen die voor de tweede keer zijn betrapt op rijden onder invloed of het weigeren van medewerking?