Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 februari 2004


Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de minister van Financiën


* Bent u op de hoogte van de berichtgeving rondom de valse euro's?


* Neemt het aantal vervalsingen snel toe? Zo nee, hoe ontwikkelt het aantal vervalsingen zich dan?


* Is de euro interessanter geworden voor valsemunters, omdat het aantal euro's in omloop veel groter is dan het aantal guldens dat in omloop was? Welke andere verklaringen zijn er aan te wijzen voor de toename van het aantal valse euro's?


* Deelt u de mening dat dit een slechte ontwikkeling is die de grootste aandacht verdient? Als niemand meer de bankbiljetten van honderd euro zou vertrouwen, wat zouden dan daarvan de gevolgen kunnen zijn?


* Hoe kan bevorderd worden dat valse euro's beter zijn te onderscheiden van echte euro's dan nu het geval is? Kan gedacht worden aan meer en duidelijkere kenmerken die niet kunnen worden nagemaakt?


* Welke invloed kan de Nederlandse regering of de directie van DNB uitoefenen op de vormgeving van het eurobiljet? Bent u bereid om deze invloed aan te wenden om de euro minder kwetsbaar te maken voor vervalsingen?


* Hoe kunnen het MKB en de consument beter beschermd worden tegen de gevolgen van valsemunterij, gelet op het feit dat zij nu hun geld kwijt zijn als zij vals geld aangeven?


* Deelt u de mening dat van consumenten geen bijzondere deskundigheid kan worden verlangd wat betreft de kenmerken van bankbiljetten? Vindt u ook dat consumenten daarom schadeloos gesteld zouden moeten worden?


* Bent u bereid om te bevorderen dat de controleapparatuur wordt gestandaardiseerd, omdat er nu veel ondeugdelijke apparatuur schijnt te zijn?


* Bent u bereid om te bevorderen dat op veel openbare plaatsen controlepunten komen waar burgers en bedrijven hun biljetten kunnen toetsen op echtheid?


* Deelt u de mening dat het MKB, en in het bijzonder de detailhandel, zich zou moeten kunnen verzekeren tegen de gevolgen van valsemunterij?


* Deelt u de mening dat een verzekering met een eigen risico een aanzuigende werking op valsemunters kan voorkomen, en tegelijkertijd de onrechtvaardige gevolgen van valsemunterij grotendeels ongedaan kan maken?


* Hoe kunt u een dergelijke verzekering bevorderen?


* Deelt u tevens de mening dat bij het ontbreken van een vergoeding de verkeerde prikkel blijft bestaan om bankbiljetten niet in te leveren, maar toch uit te geven, zodat ze langer in omloop blijven?