Gemeente Heusden


College ziet af van fusie peuterspeelzalen 11-2-2004 Het college van Heusden ziet geen mogelijkheid te komen tot fusie van de verschillende stichtingen voor het peuterspeelzaalwerk. Een fusie zou jaarlijks tot grote financiële tekorten leiden waardoor beter van de fusieplannen kan worden afgezien. Het college van Heusden staat daarmee achter de zienswijze van de gezamenlijke peuterspeelzalen, die al eerder hadden aangegeven geen heil te zien in een fusie. Het college zal wél een voorstel aan de gemeenteraad doen waarin het peuterspeelzalenbeleid en de subsidieverlening voor 2005 en de jaren daarna verder worden uitgewerkt. Het jaar 2004 wordt dan ook als overgangsjaar gezien.

In 1999 stelde de gemeenteraad het gemeentelijk peuterspeelzaalbeleid voor de gemeente Heusden vast. Speerpunten van dit beleid waren: de invoering van een inkomensafhankelijke ouderbijdrage en het komen tot een samenwerkingsverband of fusie tussen de verschillende stichtingen voor het peuterspeelzaalwerk. De invoering van onder andere een inkomensafhankelijke ouderbijdrage zal onderdeel uitmaken van een voorstel dat dit jaar aan de gemeenteraad zal worden aangeboden. Van fusie wordt evenwel afgezien omdat de kosten te hoog zouden oplopen

De gemeente verzocht in een eerder stadium aan de gezamenlijke peuterspeelzalen om nogmaals kritisch naar de door hen voorgestelde meerjarenbegroting te kijken. Vervolgens hebben zij een aantal besparingsmogelijkheden onderzocht. Daaruit bleek dat een verdere besparing onmogelijk was. Gezien de financiële tekorten waarmee een nieuwe gefuseerde organisatie jaarlijks zou worden geconfronteerd en de onmogelijkheid om hiervoor een oplossing te vinden, was het volgens de peuterspeelzalen niet verantwoord de fusie door te laten gaan.

Voor het jaar 2003 is een stelpost van 77.500 opgenomen om tekorten weg te werken die in de voorgaande jaren 2002 en 2003 zijn ontstaan omdat de prijscompensatie niet is doorberekend en voldaan moet worden aan CAO-verplichtingen. De definieve bijdrage in de subsidietekorten zal nog aan de hand van de jaarrekeningen van de verschillende peuterspeelzalen worden bepaald. Voor het verwachte tekort in 2004 zal tevens een stelpost worden opgenomen. In de loop van dit jaar zal meer duidelijkheid ontstaan over de subsidiëring vanaf 2005. Het wegwerken van genoemde tekorten staat overigens los van de fusiekosten en het nieuw te ontwikkelen peuterspeelzalenbeleid.