Gemeente Heusden


Pand krijgt multifunctionele bestemming
College akkoord met definitief ontwerp stadhuis Heusden 11-2-2004

Het college van Heusden stelt de raad voor akkoord te gaan met het definitief ontwerp van het te verbouwen voormalige stadhuis van Heusden. Het college heeft een definitief plan laten uitwerken voor de verbouwing van het pand. In het stadhuis worden diverse partijen gehuisvest. Zo zal het gebouw onder meer onderdak geven aan het gemeentelijk servicepunt, het Streekarchief Land van Heusden en Altena en het Heusdens Bureau voor Toerisme (HBT). In de overige ruimten wordt op bescheiden schaal vorm gegeven aan een bezoekerscentrum en is er gelegeheid tot het organiseren van wisselexposities.

Het plan is totstandgekomen nadat eerdere plannen om het stadhuis te verbouwen tot bezoekerscentrum om diverse redenen niet haalbaar bleken. In 2001 werd besloten om ook het Streekarchief in het stadhuis te huisvesten waardoor de exploitatielasten voor het bezoekerscentrum aanzienlijk daalden. Het definitief ontwerp is gemaakt door Team-4 uit Groningen, de vormgeving en de inrichting van het bezoekerscentrum worden uitgevoerd door Woutersontwerpers uit Eindhoven.

Het exterieur van het pand blijft nagenoeg intact. Op kelderniveau wordt voor de uitvoering van de taken van het Streekarchief een archiefdepot aangelegd. Hier wordt 1.867 vierkante meter archiefruimte gerealiseerd. Het depot wordt begrensd door het binnenplein en de zijvleugel.



Op de begane grond is een gezamenlijke entree en balie voorzien voor het gemeentelijk servicepunt en het Streekarchief. Het HBT wordt gehuisvest in de voormalige brandweerkazerne en krijgt de beschikking over een eigen balie, winkelfunctie en kantoorfaciliteiten. Op de begane grond is ook de lees/studiezaal van het Streekarchief gesitueerd. Verder komt er een aantal kantoorruimten voor het Streekarchief. De maquette van de vesting Heusden krijgt een transparante invulling op het binnenplein. Hier bevindt zich ook het bezoekersgedeelte. Door Woutersontwerpers wordt hier het verleden, heden en toekomst van Heusden op zeer moderne wijze in beeld gebracht door middel van een vaste expositie. Er wordt vooral gebruik gemaakt van eigentijdse, virtuele presentaties.



Op de eerste verdieping zullen, met medewerking van het streekarchief, wisselexposities georganiseerd worden. Ongeveer twee keer per jaar zal van thema gewisseld worden. De themas hebben doorgaans betrekking op de totale gemeente Heusden en niet alleen op de vesting. De bovenverdieping van het pand blijft vrijwel intact. Hier wordt een algemene vergaderruimte gerealiseerd, alsmede een keuken en kantine.



Met de realisatie van dit project is een totale investering van ca.
2.700.000 gemoeid. De start van de bouw, die ongeveer een jaar gaat duren, is voorzien in mei 2004. De oplevering is dus gepland in het voorjaar van 2005.