Socialistische Partij

Financieel-economische misdaad vereist eigen instituut

12-02-2004 * De SP dringt aan op een onafhankelijk fraude-instituut dat rechtstreeks (buiten de ministeries om) rapporteert aan de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Jan de Wit: "Het parlement heeft geen enkel zicht op de omvang en aanpak van financieel-economische misdaad. De onthullingen van Zembla van vandaag illustreren weer eens duidelijk dat de overheid deze criminele sector veel te weinig serieus neemt."

Na de ESF-, landbouw-, zorg-, HBO, Bouw- en beursfraudes kwam vandaag het fenomeen faillissementsfraude in de publiciteit. Bedrijven duperen dan hun schuldeisers voor miljoenen euro's door express failliet te gaan. Bovendien is het een makkelijke manier om van overtollig personeel af te komen. Het Openbaar ministerie onderzoekt slechts 2% van dit soort ernstige fraudezaken. Jan de Wit: "Bij Justitie ontbreekt niet alleen de menskracht, maar ook de expertise om dit soort ingewikkelde en tijdrovende zaken te rechercheren. Ik heb wederom opheldering gevraagd aan de minister."

Niet alleen de falende aanpak van allerlei vormen van fraude noodzaken tot de oprichting van een onafhankelijk fraude-instituut, maar ook de bestrijding van het op grote schaal witwassen van crimineel geld wordt nauwelijks door politie en justitie opgepakt. Van de tweehonderdduizend ongebruikelijke transacties die de laatste twee jaar zijn aangemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) zijn er slechts honderden onderzocht, aldus procureur-generaal Dato Steenhuis.

Jan de Wit Jan de Wit: "Ook over witwassen stel ik regelmatig schriftelijke kamervragen, maar het lukt de Tweede Kamer niet om de vinger te krijgen achter deze vorm van misdaad. Ik heb de minister van Justitie wederom gevraagd of hij bereid is geld uit te trekken voor een zelfstandig, onafhankelijk fraude instituut. Het kan toch niet zo zijn dat wij in Nederland stelselmatig aandacht hebben voor de sloebers en dat witteboordencriminelen hun straf ontlopen?"