VVD



12 feb 2004 - Vooraf duidelijkheid gewenst voor gevolgen invoering EU Grondwaterrichtlijn

VVD dringt aan op duidelijkheid vooraf voor gevolgen invoering EU Grondwaterrichtlijn

VVD-woordvoeder Jan Geluk maande de staatssecretaris tot voorzichtigheid bij de invoering van de Grondwaterrichtlijn. Hij vindt dat Nederland teveel zijn neus heeft gestoten gedurende de afgelopen periode bij de uitwerking van diverse Europese richtlijnen, zoals de Vogel en Habitatrichtlijn. De gevolgen van deze uitwerking zijn van zeer grote invloed op onze economie en zijn praktisch soms slecht uitvoerbaar, haalbaar en handhaafbaar.

Geluk vindt dat dit niet nog eens kan gebeuren met deze grondwaterrichtlijn. Hij heeft onder andere gewezen op de Nitraatrichtlijn, wat een middelvoorschrift is geworden en geen doelvoorschrift. De meetmethodes in de Europese landen zijn overal anders, dit geeft veel narigheid in concurrentieverhoudingen. Tevens moet volgens Geluk gelet worden op de specifieke omstandigheden van Nederland, waar bij voorbeeld het grondwaterpeil onder het zeeniveau ligt en er veel zoute kwel optreedt.

Als praktisch voorbeeld heeft hij staatssecretaris Van Geel gevraagd of zoute kwel dan verontreinigd water is en Nederland daardoor niet voldoet aan de richtlijn. De VVD dringt aan op veel meer duidelijkheid vooraf voor de gevolgen voor burgers en bedrijven alvorens tot invoering van de richtlijn wordt besloten.