Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
vva 04.508
datum
12-02-2004

onderwerp
bemonsteringsactie illegale stoffen in de veehouderij

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In de jaarlijkse rapportages aan uw Kamer over het Nationaal Plan Residuen worden zeer lage percentages overtredingen genoemd. Deze lage percentages zijn mede het gevolg van het feit dat voor het bewijs dat in een dier een verboden stof aanwezig is, de aangetroffen stof identiek moet zijn aan een referentiestof. Alleen dan is er sprake van zogenoemd 'hard bewijs'. Zonder dit harde bewijs moeten de monsters als negatief worden beoordeeld. Europese regels schrijven dit voor.

datum
12-02-2004

kenmerk
vva 04.508

bijlage

Juist voor verboden stoffen, die in de illegaliteit gemaakt en verhandeld worden, zijn de referentiestoffen veelal niet beschikbaar. Het verkrijgen van deze referentiestoffen is een tijdrovende en kostbare zaak. Vorig jaar rapporteerde ik u nog over een nieuwe variant van clenbuterol, die na langdurig onderzoek gevonden is (Kamerstukken II 2002/3 nr. 202031310, nr. 1556, d.d 9 juli 2003). Echter, niet altijd leiden verdenkingen en onderzoek tot het aantonen van nieuwe stoffen.

In de afgelopen tijd zijn regelmatig signalen uit analyses naar voren gekomen die wijzen op gebruik van verboden middelen in de veehouderij, hoewel door het ontbreken van de referentiestoffen de bewijsvoering niet rond komt.

In het licht hiervan heb ik besloten de bemonstering in de veehouderij door mijn diensten en het onderzoek naar verboden stoffen te intensiveren. Deze week wordt een grootschalige bemonsteringsactie in de veehouderij gehouden. Deze bemonstering geeft een beeld van mogelijk gebruik van verboden middelen en kan gebruikt worden voor gerichte vervolgacties.

Daarnaast ben ik in overleg met de Europese Commissie om te kijken of er binnen het systeem van wetgeving en handhaving, zoals voorgeschreven in Europese regelgeving, mogelijkheden zijn om bij verdenkingen, zonder referentiestoffen, reeds op te treden.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Bemonsteringsactie illegale stoffen in de veehouderij (PDF-formaat, 32 kB)


---