Nieuw-Vlaamse Alliantie


PS brengt meer blauw op straat (12/02/04)

De N-VA betuigt haar medeleven met de nieuwe papieren voorzitter van de VLD. Karel De Gucht is het zoveelste slachtoffer van de dominantie van de PS. Eerst werd Hugo Coveliers door De Gucht gedumpt omdat hij zich rechtlijnig verzette tegen het vreemdelingenstemrecht en onvriendelijk was tegen een socialistisch kopstuk. Vandaag wordt ook de dumper gedumpt. Eenvoudigweg omdat Karel De Gucht met een pietluttig amendementje correcties wou aanbrengen op het vreemdelingenstemrecht. De boodschap is duidelijk: wie tegen de kar van de PS rijdt, wordt eruit gegooid. Dankzij de PS staat er tegenwoordig al veel meer blauw op straat.

Deze zaak illustreert nogmaals de kruiperigheid van de VLD voor de PS. De VLD gaat daarbij zelfs zover dat een vingerknip van Di Rupo volstaat om de eigen partijvoorzitter aan de kant te schuiven.

Dat de premier nu ook de leiding overneemt van een politieke partij is onuitgegeven en volstrekt in strijd met alle politieke en deontologische regels. De eerste minister dient de neutrale leider te zijn van zijn regering, hij moet zich bezig houden met het belang van de regering, níet met het partijbelang van de VLD. De premier kan onmogelijk publieke standpunten innemen die ingaan tegen deze van andere ministers of coalitiepartijen. Premier Verhofstadt schrijft dit trouwens zelf in zijn omzendbrief Ministeriële deontologie aan de regeringsleden. De premier schrijft letterlijk: Elk regeringslid moet zich ervan onthouden ondoordachte of voorbarige verklaringen af te leggen, niet alleen voor pers, radio of televisie, maar ook in openbare vergaderingen en zelfs in besloten kring, over aangelegenheden die niet tot zijn bevoegdheden behoren, en waardoor zijn Collegas in een moeilijk parket kunnen komen. Zelfs indien het gaat om materies die tot zijn bevoegdheden behoren, dan nog moet de grootste discretie aan de dag worden gelegd zolang de Regering zelf geen uiteindelijke beslissing heeft genomen.

En verder De solidariteitsregel impliceert dat elke Minister of Staatssecretaris zich onthoudt van elk daad of verklaring die een persoonlijk standpunt uitdrukt waarbij het politiek akkoord van de Regering of het beleid van een Collega in het gedrang komt.

Hoe gaat de premier zich houden aan zijn eigen omzendbrief wanneer hij ook de politieke leider is van de VLD? Gaat hij vlak voor de verkiezingen enkel standpunten verkondigen die stroken met de standpunten van heel de regering en van alle ministers? De premier kan dan evengoed het programma van de PS gaan verkondigen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be