Gemeente Rotterdam

12 februari 2004

Uitnodiging voor de media

Rotterdamse kenniseconomie op de kaart

Burgemeester Opstelten, wethouder Van Sluis (Economische Infrastructuur) en wethouder Van der Tak (Sociale Integratie) en de Erasmus Universiteit Rotterdam ontvangen op 12 februari 2004, een groep Tweede-Kamerleden. De Tweede-Kamerleden bezoeken een aantal plaatsen waar zichtbaar gewerkt wordt aan de kenniseconomie van de stad: het Lloydkwartier en de Life Science Incubator van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Met het stimuleren van de kenniseconomie loopt Rotterdam voorop. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar onderwijsinstellingen, ondernemers en overheid gezamenlijk de regie voeren. Doel is het stimuleren van de groei van de dienstverlenende en kennisintensieve bedrijvigheid, met als gewenst effect een toename van de werkgelegenheid. Concrete voorbeelden hiervan zijn een betere doorstroming in het beroepsonderwijs, betere afstemming van de opleidingen op de behoefte van het bedrijfsleven, productinnovatie en het commercieel toepassen van onderzoeksresultaten. Daarnaast zorgen de drie partijen voor gunstige vestigingslocaties voor zowel bedrijven als werknemers. Het Lloydkwartier is hier een goed voorbeeld van.

De kamerleden van de kamercommissies Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat en de speciale commissie technologiebeleid krijgen 's ochtends een ontvangst op het Stadhuis aan de Coolsingel. Daar spreken de Tweede-Kamerleden met vertegenwoordigers uit het Rotterdams bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. 's Middags brengt het gezelschap onder andere een bezoek aan het Lloydkwartier en de Life Science Incubator van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vanuit het bedrijfsleven is MKB Rotterdam nauw betrokken bij deze activiteiten, bijvoorbeeld door te zorgen voor duizend leerbanen voor vmbo-scholieren. Daarnaast werkt de Erasmus Universiteit Rotterdam aan onderzoek en innovatie (bijvoorbeeld door de Life Science Incubator), en dragen de Rotterdamse hogescholen een bij aan de kenniseconomie door lectoraten en kenniskringen. De ROC's Albeda en Zadkine richten zich met name op het herontwerp van het beroepsonderwijs, zodat jongeren in Rotterdam een betere startkwalificatie krijgen voor de arbeidsmarkt. De gemeente ondersteunt deze gezamenlijke inspanningen.

Rotterdam heeft alles in huis om kennisintensieve bedrijven naar de stad te trekken: een jonge beroepsbevolking, 50.000 HBO en WO studenten, een universiteit met internationale faam. Kennisintensieve sectoren als ICT, AV/film, logistiek, chemie, metalectro hebben zich al in Rotterdam gevestigd. De samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid geeft deze ontwikkelingen extra vaart.


---