Time : 12:27:47 PM
Date : Thursday, February 12, 2004
Sender Name: Glaxosmithkline

Eerste geneesmiddel geïndiceerd in behandeling migrainecrisissen bij adolescenten

Kopzorgen - migraine bij jongeren

Migraine is geen gewone hoofdpijn, het is een complexe aandoening met verschillende en wisselende klachten. Het klachtenpatroon is verschillend volgens leeftijd : bij jongeren staan de abdominale symptomen (gastritis problemen, misselijkheid en braken) bovenaan de lijst en zijn de crisissen minder lang (maar kunnen tot 48 uur duren), de pijn wordt meestal aangevoeld langs de twee kanten van het hoofd in tegenstelling tot bij volwassenen waar de pijn, soms rechts, soms links, geïsoleerd blijft. Het verergeren van de migraine symptomen door een inspanning (zelfs een simpele beweging zoals zich oprichten), zeer frequent bij volwassenen, komt quasi systematisch voor bij de adolescent. Indien uw hoofdpijn vermeerdert bij de geringste beweging is er een grote kans dan het hier gaat om migraine.

De oorzaak van migraine, meestal een familiale aandoening, blijft gedeeltelijk raadselachtig zowel bij volwassenen als bij adolescenten. Ondertussen dient de aandacht getrokken te worden op bepaalde gedragingen die de aandoening verergeren, of de frequentie van de crisissen opvoeren bij adolescenten, zoals een dagelijks gebruik van (mode)drankjes (met cola, of stimulansen bevatten, enz.) of het overdreven spelen van elektronische spelletjes. De klachten veroorzaakt door een migraineaanval zijn hinderpalen in het dagelijks leven van jongeren. Studeren, reizen,... kunen hierdoor niet rustig overwogen worden. Redenen genoeg om een aanval van migraine doeltreffend en snel te behandelen.

Vanaf 1 februari 2004, zal sumatriptan (onder de vorm van een neusspray aan de dosis van 10 mg) het eerste geneesmiddel zijn geïndiceerd in de behandeling van migrainecrisissen bij adolescenten (van 12 tot 17 jaar).

Volgende verpakkingen zijn verkrijgbaar:

- 2 x 10 mg ­ 10,15 EUR per inname

- 6 x 10 mg ­ 7,47 EUR per inname

- 12 x 10 mg : 5,62 EUR per inname

De neusspray van sumatriptan 10 mg is bijzonder geschikt voor adolescenten . Sumatriptan draagt in feite bij tot een snelle pijnverlichting, waardoor de jongeren met migraine sneller hun dagelijkse activiteiten kunnen hervatten. Deze toedieningswijze heeft bewezen ook zeer nuttig te zijn in geval van gastritis problemen, misselijkheid en braken, die heel dikwijls een migrainecrisis begeleiden bij adolescenten en die de absorptie van medicatie per os vertragen.

De veiligheid en de doeltreffendheid van sumatriptan werd bestudeerd bij een totaal van 1351 patiënten tussen 6 en 17 jaar . Globaal hebben deze studies aangetoond dat sumatriptan neusspray 10 mg doeltreffend is en goed getolereerd wordt door adolescenten bij de acute behandeling van migraineaanvallen (met of zonder aura) . Sumatriptan neusspray 10 mg is een belangrijke vooruitgang in de behandeling van migraine bij adolescenten, een courante aandoening die tot nu toe weinig gediagnosticeerd werd. Het ter beschikking stellen aan de patiënten en aan het medisch corps van een specifieke behandeling voor adolescenten zal hem zeker een nieuwe mogelijkheid bieden in het begeleiden van families waar migraine voorkomt.

Voor verdere inlichtingen:

GlaxoSmithKline
Danielle Jacobs
Rue du Tilleul, 13
1332 Genval
GSM : 0473 73 73 00
e-mail : dj89533@gsk.com

REFERENTIES


1. M. Hämäläien & al, Int J Clin Pract 2002;56(9):704-709
2. P. Winner & al, Paediatrics 2000;106:989-997