Waterschap Groot Salland

Waterschappen herkennen zich in standpunt Kabinet waterbeheer

13 februari 2004

De Nederlandse waterschappen kunnen zich over het algemeen goed vinden in het standpunt van het kabinet over de bekostiging van het waterbeheer. De brief van het kabinet aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het Interdepartementaal Beleids Onderzoek (IBO) over dit onderwerp sluit aan bij bestaande ontwikkelingen in het algemeen alsmede bij voorstellen van de waterschappen in het bijzonder.

De Unie van Waterschappen, de overkoepelende organisatie van alle 37 Nederlandse waterschappen, heeft dit meegedeeld in reactie op voornoemd kabinetsstandpunt. De Unie is gaarne bereid tot constructief overleg met Rijk, provincies en gemeenten over de uitwerking van in de kabinetsbrief genoemde voorstellen.

De waterschappen onderschrijven het uitgangspunt van het kabinet dat het waterbeheer in ons land de komende tientallen jaren grote investeringen (tientallen miljarden euro's) vraagt: maatregelen tegen wateroverlast, vervanging riolering, grondwater, regenwater in stedelijke gebieden. De burger heeft daarbij recht op waar voor zijn geld. Daar hoort een zo transparant en eenvoudig mogelijke bekostigingsstructuur bij.

De waterschappen zijn verheugd dat het kabinet vasthoudt aan het huidige functionele bestuur van de waterschappen alsmede hun eigen financieringssysteem. De gewenste moderniseringen op dit gebied zijn deels al onderwerp van gesprek of in gang gezet. De keuze voor het waterschap sluit ook goed aan bij de grote wateropgaven de komende jaren: waterbeleid 21e eeuw (inclusief uitvoering Nationaal Bestuursakkoord Water) en de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Waterketen

De IBO-werkgroep, waarin de waterschappen waren vertegenwoordigd, concludeert net als het kabinet, dat de huidige financieringsstructuren van het waterbeheer complex zijn en weinig doorzichtig. Het kan eenvoudiger. De waterschappen hebben begrip voor deze zienswijze en zijn deels al doende met verbeteringen.

Ten aanzien van het onderscheid tussen waterketen (drinkwater, afvalwater, waterzuivering) en watersysteem (oppervlaktewater, grondwater, afvoer neerslag) waarschuwt de Unie van Waterschappen voor een al te rigide onderscheid. Tussen watersysteem en waterketen bestaat veel verband: ze lopen op veel manieren in elkaar over.

Het kabinetsvoorstel om te komen tot één waterketennota voor de burger (bestaande uit een vast en variabel deel, gebaseerd op de levering van drinkwater; de burger weet waarvoor hij betaalt) is denkbaar maar de uitwerking van deze gedachte vormt een ingewikkelde materie, die nog veel tijd en overleg zal vergen.

De vorming van waterketenbedrijven is voor de waterschappen geen uitgemaakte zaak. Benadrukt wordt dat hier de belangrijkste winst is te halen uit verdergaande samenwerking tussen gemeenten en waterschappen in de afvalwaterketen (riolering, zuivering). Door waterschappen en gemeenten zijn al veel initiatieven genomen, die tot vergaande besparingen hebben geleid.

Watersysteem

Binnen de IBO-werkgroep bestond verdeeldheid over de bekostiging van het watersysteem. Verschillende varianten lagen voor, waaronder enkele centralistische opties. De werkgroep kwam op dit punt niet tot overeenstemming.

De regionale (gedecentraliseerde) variant, waarvoor het kabinet thans heeft gekozen, betekent in grote mate een voortzetting van de huidige situatie. De waterschappen houden in deze optie ook hun eigen financiering. Dat stelt de waterschappen volgens het kabinet in staat om hun wateropgaven slagvaardig en effectief re verwezenlijken. De waterschappen stemmen uiteraard in met deze lijn.

Bestuurssamenstelling, lijstenstelsel

De Waterschappen steunen het voorstel van het kabinet om de aparte categorie gebouwd te schrappen, omdat deze categorie al is vertegenwoordigd via de ingezetenen. Het kabinetsstandpunt hierover is ook in lijn met eigen voorstellen hieromtrent van de Unie van Waterschappen. De verdwijning van genoemde categorie bevordert de transparantie en past ook beter bij de huidige, maatschappelijke realiteit.

Het voorstel van het kabinet om bij waterschapsverkiezingen voortaan het personenstelsel te vervangen door een lijstenstelsel sluit aan bij eerder geventileerde opvattingen van de Unie van Waterschappen. Voorstellen daartoe werden al twee jaar geleden aan het kabinet gedaan.

Het kabinet toont zich er tot slot voorstander van om alle waterschapsverkiezingen op één dag of in één en dezelfde periode te organiseren. Binnen de Unie van Waterschappen is al een dergelijk besluit in voorbereiding. Landelijke waterschapsverkiezingen zouden eerst in 2008 kunnen plaatsvinden.

De Unie van Waterschappen vertrouwt erop dat het kabinet er thans ook alles aan gelegen is om zo spoedige mogelijk het benodigde wettelijk kader te creëren voor alle genoemde veranderingen.