Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS:

De Vlaamse regering keurt het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst goed tussen de federale staat en gemeenschappen en gewesten rond administratieve vereenvoudiging. De ontwerpovereenkomst regelt de concrete samenwerking rond projecten, informatie- uitwisseling, afstemming en overleg. Daarnaast worden afspraken gemaakt over het gezamenlijk 'meldpunt administratieve lasten'. Dit meldpunt is een contactpunt voor elke burger, ondernemer, ambtenaar of organisatie die opmerkingen heeft over administratieve rompslomp op de verschillende bestuursniveaus. De Vlaamse regering keurt eveneens een eerste lijst goed met concrete gemeenschappelijke actiepunten.


* * *

Rekening houdend met de gewijzigde samenstelling van de Vlaamse regering en de momenteel geldende bevoegdheidsverdeling herziet de Vlaamse regering haar vertegenwoordiging op interministeriële conferenties.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

Op 10 oktober 2003 keurde de Vlaamse regering definitief het besluit goed inzake de organisatie van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en de instellingsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel. In het artikel 26 van dit besluit is echter een fout geslopen, dat betrekking heeft op de inwerkingtreding van de artikels. De Vlaamse regering keurt nu een nieuw besluit goed waarin deze fout wordt rechtgezet.


* * *

Op 16 januari 2004 hernieuwde de Vlaamse regering het mandaat van de voorzitter en van de leden van het beheerscomité van de VDAB. Het goedgekeurde besluit was echter onnauwkeurig wat de datum van inwerkingtreding van de mandaten van twee van de nieuwe leden, met name Ilse Dielen en Lau De Vries, betreft. De Vlaamse regering keurt nu een nieuw besluit goed om dit te corrigeren.


* * *

De Vlaamse regering keurt na advies van de Raad van State definitief het ontwerpdecreet goed over het statuut, de werking, de taken en de bevoegdheden van de erkende regionale samenwerkingsverbanden (ERSV), de sociaal- economische raden van de regio (SERR) en de regionaal sociaal-economische overlegcomité's (RESOC). Dit ontwerpdecreet regelt het sociaal overleg in de Vlaamse streken alsook het gestructureerd advies en overleg m.b.t. sociaal-economische streekontwikkeling tussen werknemers/werkgevers en provincies/steden en gemeenten. De Vlaamse besluiten inzake werking van Subregionale Tewerkstellingscomités (STC's) en streekplatformen worden opgeheven (momenteel 30 vzw's in Vlaanderen) en gefusioneerd in maximaal 15 vzw's over heel Vlaanderen. Die krijgen de opdracht beleidsvoorbereidend werk, overleg en advies te verrichten inzake
streekontwikkeling. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT en van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering draagt Isabel Haest en Helima Guerra voor als effectieve leden van de raad van bestuur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Zij volgen respectievelijk Jamila Idrissi en Anke Hintjes op. Tevens worden San Eyckmans en Annemie Mercelis voorgedragen als plaatsvervangsters.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot hervorming van de selectieprocedure in het kader van het Impulsfonds voor het migrantenbeleid. De hervorming betreft voornamelijk projecten uit Antwerpen, Gent en de Nederlandstalige projecten in Brussel. Er wordt voorgesteld om voor deze projecten de 'de facto'-beslissing over te hevelen van het Vlaams Impulsfondscomité naar het bestuur van de grote steden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor de Nederlandstalige projecten in Brussel.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering neemt akte van het ondernemingsplan Herkenrode en van de conclusies van de raad van bestuur van de Limburgse Strategische Ontwikkelingsmaatschappij (LISOM) dat het project 'Abdijsite Herkenrode' voldoet aan de financieringsprincipes en structurering zoals vooropgesteld door de Vlaamse regering. Het projectvoorstel werd uitgewerkt door LISOM en de Stichting Vlaams Erfgoed (SVE) en omvat onder meer de restauratie van bouwwerken, het realiseren van een tentoonstelling en het voorzien van een kruidentuin, archeologische site en parking. De Vlaamse regering beslist om via de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) 13,92 miljoen euro door een dividenduitkering toe te kennen aan het project Herkenrode.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

In het kader van de opdracht die de Vlaamse regering zichzelf heeft gesteld om zoveel mogelijk overbodige regelgeving te schrappen, beslist ze principieel om het besluit van 29 juli 1989 voor de oprichting van een Internationaal Jeugdcentrum in Brussel als buitendienst van de Dienst Jeugdwerk van de Vlaamse Gemeenschap op te heffen. Dit besluit voorzag onder meer in het verbouwen van een huis in de Grétrystraat in Brussel, waar ook de vzw Jint was gehuisvest, zodat het Internationaal Jeugdcentrum er ook onderdak kon vinden. Dit besluit is echter nooit uitgevoerd omdat na de verbouwingen en de uitbreiding van de opdracht van vzw Jint het gebouw enkel kon worden gebruikt door de vzw zelf. Door de uitbreiding van het takenpakket van vzw Jint werd de oprichting van een Internationaal Jeugdcentrum trouwens overbodig. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering principieel tot omvorming van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium tot het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. Hierbij zou het kenniscentrum van de afdeling Monumenten en Landschappen aan de (nieuwe) wetenschappelijke instelling worden toegevoegd. De werking van het instituut zal op twee pijlers berusten: het onderzoek van de erfgoedwaarden en de ontsluiting van het onroerend culturele erfgoed met inbegrip van het documentatiecentrum. Het omvormingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit inzake de samenstelling, organisatie, bevoegdheden en werking van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van het Vlaamse Gewest (KCML). Dit besluit voorziet de omvorming naar nieuwe afdelingen en het invoeren van corresponderende leden. Net zoals de huidige KCML zal de vernieuwde commissie bestaan uit een centrale commissie en provinciale commissies. Om de bijzondere kennis en ervaring van lokale specialisten ter beschikking te stellen van het KCML, worden corresponderende leden voorzien, die uit eigen beweging of in opdracht van de centrale commissie dossiers kunnen voorleggen of onderzoeken. Hierdoor kan het aantal leden worden verminderd van 167 naar maximaal 87. Daarnaast worden de voormalige eerste en tweede afdeling van de KCML samengevoegd tot een afdeling Monumenten. Naast de afdeling Landschappen, die als tweede afdeling behouden blijft, worden de vroegere Vlaamse Archeologische Raad en Vlaamse Heraldische Raad geïntegreerd als respectievelijke derde (Archeologie) en vijfde (Heraldiek) afdeling. Voor technische adviezen met betrekking tot het Varend Erfgoed wordt een vierde afdeling Varend Erfgoed opgericht. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering principieel tot omvorming van de openbare instelling Vlaamse Opera tot en publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap. Het voorontwerp van omvormingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

De Vlaamse regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 1973 betreffende het zeevaartinspectiereglement. Met de wijziging wordt onder meer de Europese richtlijn inzake maritieme veiligheid en voorkoming van verontreiniging door schepen omgezet in Belgisch recht.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het voorontwerp van koninklijk besluit tot regeling van de burgerlijke vergunningen van bestuurder van vrije ballons. Het KB legt de regels vast voor het verkrijgen van burgerlijke vergunningen van bestuurder en instructeur van een vrije ballon.


* * *

In het raam van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) keurt de Vlaamse regering, na advies van de SERV en de MiNa-raad, opnieuw principieel de oprichting goed van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Dit voorontwerp van oprichtingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Naar aanleiding van de werkzaamheden op de ring rond Antwerpen in 2004-2005 stemt de Vlaamse regering in met de door de NMBS voorgestelde 'Minder Hinder-maatregelen'. Zowel op het vlak van het goederenvervoer als op het vlak van personenvervoer heeft de NMBS een aantal voorstellen geformuleerd ter verhoging van de capaciteit en het ontdubbelen van spoorverbindingen. De Vlaamse regering gaat tevens akkoord met de 50/50-verdeling van de kosten tussen de federale overheid en het Vlaamse gewest. Bij de begrotingsopmaak van 2005 wordt hiervoor 3,8 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN:

Op 19 september 2003 keurde de Vlaamse regering het nieuwe Milieubeleidsplan 2003-2007, of Mina-plan 3, goed. Dit plan zet de bakens uit voor het milieubeleid in Vlaanderen. Het beschrijft de doelen voor het milieubeleid voor de volgende vijf jaar. Samen met de begroting zal jaarlijks een milieujaarprogramma worden opgemaakt. Dit jaarprogramma geeft precies aan welke maatregelen zullen worden genomen, wat het kostenplaatje is en hoe de maatregelen zullen worden uitgevoerd. De Vlaamse regering neemt akte van het Milieujaarprogramma 2004. Het wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en MiNa-raad.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen. Met dit besluit worden twee decretale bepalingen uitgewerkt. Enerzijds wordt bepaald dat effluenten van be- of verwerking van dierlijke mest met een laag gehalte aan ammoniakale stikstof vrijgesteld zijn van de plicht om in te werken. Anderzijds kunnen bewerkte dierlijke mest of andere meststoffen met een laag gehalte aan stikstof gedurende de verboden periode voor het uitrijden van mest worden gespreid. Voor andere dierlijke mest is dit al eerder mogelijk. Daarnaast worden met dit besluit de besluiten van 15 maart 2002 en 31 maart 2000 aangepast. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Stuurgroep Mestproblematiek.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt het subsidiebesluit over de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand als tegemoetkoming in de kosten voor het ambtenarenproject in Vrijstaat (Zuid-Afrika). Hiermee wordt een tweede verlenging van het project goedgekeurd. Hoewel het project zijn eindfase nadert, dienen nog enkele cruciale activiteiten te worden uitgevoerd in 2004 en wordt het project met nog een jaar verlengd.


* * *

Vorige week besliste de Vlaamse regering principieel tot oprichting van de Vlaamse Grondenbank. De Grondenbank kan worden ingezet voor de realisatie van projecten die een bepaald ruimtebeslag kennen en waarvoor het ruimtegebruik moet wijzigen. Via uitruiling van grondgebruik en -beheer en grondverwerving kan de Grondenbank tussenkomen in potentiële conflictsituaties. Deregulering en administratieve vereenvoudiging worden geconcretiseerd door het stroomlijnen van de rechten van voorkoop en de decretale koopplichten. Over dit voorontwerp van oprichtingsdecreet wordt onder meer nog advies ingewonnen bij de Raad van State. Die wordt vandaag bij hoogdringendheid gevraagd.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN, Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met het Protocol betreffende water en gezondheid. Dit protocol werd op 17 juni 1999 door 35 landen, waaronder België, ondertekend te Londen. Opdat het protocol zou in werking treden, is een ratificatie van 16 landen nodig. Het Protocol heeft als doel watergerelateerde ziekten te voorkomen, te beheersen en te verminderen door de samenwerking op het gebied van het waterbeleid te versterken. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat de decreten wijzigt inzake bijzondere jeugdbijstand, gecoördineerd op 4 april 1990. Het voorontwerp behandelt de problematiek van de verwerking van persoonsgegevens en de verenigbaarheid met de Wet Verwerking Persoonsgegevens. In de context van de invoering van een elektronisch dossier per minderjarige bepaalt het voorstel onder meer welke gegevens door welke instantie mogen worden verwerkt, bewaard, doorgegeven en geraadpleegd. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer en vervolgens de Raad van State. De Vlaamse regering verzoekt het Vlaams Parlement het voorontwerp van decreet voor te leggen aan het Kinderrechtencommissariaat


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot omvorming van het 'Fonds Bijzondere Jeugdbijstand' tot het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) met rechts- persoonlijkheid 'Fonds Jongerenwelzijn', en tot oprichting van het IVA zonder rechtspersoonlijkheid 'Jongerenwelzijn'. De oprichting van deze IVA's kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd. Het voorontwerp van omvormingsdecreet en het oprichtingsbesluit worden voor advies voorgelegd aan het sectorcomité XVIII, de SERV en daarna aan de Raad van State.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering principieel tot oprichting van twee intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's). Enerzijds beslist ze om een IVA zonder rechtspersoonlijkheid op te richten, namelijk het agentschap 'Zorg en Gezondheid'. Anderzijds wordt de Vlaamse openbare instelling Vlaams Zorgfonds omgevormd tot een IVA met rechtspersoonlijkheid onder de noemer 'Vlaams Zorgfonds'. Het voorontwerp van omvormingsdecreet en het oprichtingsbesluit worden voor advies voorgelegd aan het sectorcomité XVIII, de SERV en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Op 10 oktober 2003 keurde de Vlaamse regering definitief het instemmingsdecreet goed over de overeenkomst tussen de Europese Unie en Chili. De associatieovereenkomst werd ondertekend op 18 november 2002. Op 13 januari 2004 stuurde de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken een proces-verbaal ter verbetering van deze overeenkomst. Met de wijzigingen worden vooral loutere vergissingen rechtgezet en het taalgebruik bijgeschaafd. De Vlaamse regering keurt het proces-verbaal van verbetering goed en dient het in bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse regering hecht, na aanpassing aan het advies van de Raad van State en van de Bijzondere Commissarissen van het BBB-project (Beter Bestuurlijk Beleid), haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet van sommige bepalingen van de decreten van 1995 en sommige andere bepalingen betreffende de radio-omroep en de televisie. De Europese richtlijnen over elektronische communicatienetwerken en -diensten worden hierdoor omgezet in Vlaamse regelgeving. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---