Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Haarlem, 13 februari 2004

Prijs generieke geneesmiddelen met 40% omlaag

Voorzitter Bogin: zelfde kwaliteit tegen lagere prijs

Op 13 februari 2004 hebben de achterbannen van Bogin, KNMP, Zorgverzekeraars Nederland en VWS een convenant gesloten. Hierin is overeengekomen dat de prijzen van generieke geneesmiddelen, gemiddeld inclusief claw-back, verlaagd worden met 40%. Het convenant - dat tot en met 1 januari 2005 loopt met de mogelijkheid van verlenging met 1 jaar - is een eerste stap op weg naar prijsconcurrentie en transparantie van de geneesmiddelenmarkt. De bestaande kortingen en bonussen voor apothekers worden vervangen door prijsverlagingen. Dit in combinatie met lokale onderhandelingen tussen verzekeraars en handhaving van een claw-back van 6,82% moet in 2004 ¤ 622 miljoen en in 2005 ¤ 685 miljoen aan besparingen opleveren.

Besparingen
Bogin-voorzitter drs. Frank Bongers: 'De lagere prijs van generieke geneesmiddelen maakt belangrijke besparingen in het geneesmiddelenbudget mogelijk. De margeconcurrentie wordt vervangen door prijsconcurrentie, waardoor generieke geneesmiddelen ook zichtbaar en merkbaar goedkoper worden. Generieke geneesmiddelen voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als het vergelijkbare merkgeneesmiddel en kunnen na patentafloop van het merkgeneesmiddel tegen een duidelijk lagere prijs op de markt worden gebracht. De besparingen kunnen weer geïnvesteerd worden in de zorg, bijvoorbeeld in nieuwe innovatieve geneesmiddelen. Het generieke geneesmiddel draagt zo bij aan het bevorderen van innovatie. In het convenant is ook aandacht voor het bevorderen van het voorschrijven op stofnaam en het tenminste handhaven van het huidige substitutieniveau. Belangrijk is dat nu verdere stappen worden genomen. Alle partijen zijn het erover eens dat de huidige margeconcurrentie moet verdwijnen en plaats moet maken voor gereguleerde marktwerking en prijsconcurrentie. Bogin wil uiteindelijk een marktsituatie bereiken waarbinnen prijsconcurrentie een normale rol speelt. Partijen zullen daarover nog verder overleg plegen. Met het convenant is een stap in de goede richting - die van gereguleerde marktwerking - gezet.'

De Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) bestaat sinds 1987 en telt 7 leden die ruim 80% van de generieke geneesmiddelenindustrie in Nederland vertegenwoordigen.


---


---


---

------------------------------------------


Ingezonden persbericht