Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2004/344
datum
12-02-2004

onderwerp
Brief van de heer Teunissen over dossier ID-Lelystad inzake MKZ-vaststelling
TRC 2004/352

bijlagen
4

Geachte Voorzitter,

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft mij gevraagd een reactie te geven op de brief d.d. 5 januari 2004 van de heer Teunissen. In deze brief verzoekt de heer Teunissen inzage te krijgen in zijn dossiers bij de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) en bij het ID-Lelystad.

datum
12-02-2004

kenmerk
VVA. 2004/344

bijlage

De onderwerpen die door de heer Teunissen in zijn brief worden aangehaald, zijn reeds uitvoerig schriftelijk en mondeling besproken. Ik verwijs u hierbij naar mijn reactie op het rapport 'Geen enkele twijfel ....' van de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek (VVA 03.184/AGB, zie bijlage 1). Een en ander is tevens aan de orde geweest tijdens diverse rechtszaken betreffende de mond- en klauwzeerbesmetting in Kootwijkerbroek. Daarnaast zijn deze onderwerpen behandeld in de briefwisseling en tijdens het overleg op het departement met de heer Teunissen c.s (VVA 03.3594/JE en VVA 03.3783/JE, zie bijlage 2 en 3). Tenslotte is per brief (VVA 04.62/JE, zie bijlage 4) aan de advocaat van de heer Teunissen bericht dat het hem vrij staat nogmaals zijn dossier bij de RVV in te zien. Tot op heden heeft de heer Teunissen hier nog geen gebruik van gemaakt.

In tegenstelling tot hetgeen de heer Teunissen aangeeft, is in juli 2003 niet aan de advocaat van de heer Teunissen meegedeeld dat inzage gegeven zal worden in de stukken bij het ID-Lelystad. Daar de Wet openbaarheid van bestuur betrekking heeft op bij bestuursorganen berustende stukken en deze stukken zich niet op mijn departement bevinden, dient de heer Teunissen zich aangaande deze stukken tot ID-Lelystad te wenden. Wel is toegezegd dat het ID-Lelystad een overzicht zou geven van hetgeen er met de monsters van het bedrijf Teunissen gebeurd is en dit mondeling nader toe zou lichten. Deze toelichting heeft plaatsgevonden op 10 november 2003 op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De heer Teunissen is van mening dat tijdens dit gesprek een verantwoordelijke van het ministerie het ID- Lelystad verboden zou hebben inzage te geven in bepaalde documenten. Dit is niet juist.

Zoals ik u reeds eerder heb gemeld, heeft ID-Lelystad op basis van geaccrediteerde testen het MKZ-virus aangetoond. Ten aanzien van de uitgevoerde testen van materiaal van het bedrijf van de heer Teunissen is ID-Lelystad geaudit door twee onafhankelijke, certificerende instanties, te weten het Norske Veritas en de Raad van Accreditatie (Sterlab). Beide instanties zijn tot de slotsom gekomen dat ID-Lelystad conform de normen heeft gewerkt. Enkele aangetroffen administratieve onjuistheden in het dossier van de RVV hebben geen enkele invloed op de conclusie over de aanwezigheid van mond- en klauwzeer op het bedrijf van de heer Teunissen.

Op basis van het bovenstaande bestaat er bij mij geen enkele twijfel over de juistheid van de laboratoriumdiagnose van het ID-Lelystad, die overigens recent ook nog eens is bevestigd door middel van DNA-onderzoek.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlagen:
Niet in elektronische vorm beschikbaar

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Brief van de heer Teunissen over dossier ID-Lelystad inzake MKZ-vaststelling (PDF-formaat, 32 kB)


---