European Commission

IP/04/201

Brussel, 13 februari 2004

EU-onderzoek: het potentieel van tomaten

Bij recent EU-onderzoek is ontdekt dat tomatenafval een onaangesproken bron van voedingswaarde vormt en worden voorstellen gedaan om dit potentieel optimaal te benutten. In plaats van het overschot aan tomaten te gebruiken als diervoeder of het gewoon weg te gooien, wordt met het EU-TOM(aat)-project gesuggereerd het tomatenafval als een natuurlijk voedseladditief te gebruiken. Elk jaar worden, alleen in Europa, ongeveer 4 miljoen ton bijproducten van tomaten weggegooid. Dit afval, in het bijzonder de zaden, zijn een uitstekende bron van nutriëntrijke stoffen zoals carotenoïden, eiwitten, suikers, vezels en oliën. Het TOM(ato)-project zal ertoe bijdragen tomatenoverschotten op een schonere en goedkopere manier te verwerken, zonder gebruik te maken van chemicaliën om kostbare nutriënten te extraheren, en de totale hoeveelheid afvalstoffen te beperken. Voor dit tweejarenproject, dat in mei vorig jaar van start ging, heeft de Europese Unie 425 000 euro uitgetrokken als bijdrage in de totale kosten van meer dan 861.000 euro. Aan het project wordt deelgenomen door tien partners uit Nederland, Spanje, Duitsland, Ierland en Portugal. De eindresultaten worden in april volgend jaar verwacht.

"We kennen de voedingswaarde van tomaten reeds lang", zegt Europees Onderzoekscommissaris Philippe Busquin. "Nu, met het TOM-project, beogen we het potentieel van deze sappige vrucht optimaal te gebruiken. Elk jaar worden miljoenen tonnen tomaten vernietigd en worden grote hoeveelheden bijproducten van tomaten als afval verwerkt. In plaats van dit materiaal gewoon weg te gooien kunnen alle Europese burgers nu profiteren van allerlei alternatieve gebruiksvormen. Dit is een voorbeeld van hoe technologie kan bijdragen om de levenskwaliteit van de Europese burgers te verhogen en hoe duurzame ontwikkeling kan worden gerealiseerd."

Beter gebruik maken van de voedingsproducten van Europa

Tomaten zijn rijk aan allerhande nutriënten. Maar een groot percentage van deze gezonde vrucht belandt bij het afval of wordt als diervoeder gebruikt. Een consortium van Europese onderzoekorganisaties, gesteund door de Europese Unie, streeft ernaar dit tomatenresidu beter te gebruiken als natuurlijke levensmiddelen additieven.

Geen afval, geen gebrek

In Europa worden elk jaar ongeveer 8,5 miljoen ton tomaten geteeld. Nagenoeg 18% (1,5 miljoen ton) wordt rechtstreeks aan de consumenten verkocht en de rest wordt verwerkt in voedingsmiddelen, zoals ketchup, pastasaus en conserven. Bij de verwerking blijft evenwel tot 40% van de grondstof over als afval, hoofdzakelijk schillen en zaden.

Bij de afvalproducten is vooral de olie van waarde wegens het gehalte aan onverzadigde vetzuren, aldus het Spaans onderzoekscentrum AZTI, dat samen met tien andere partners uit Nederland, Duitsland, Ierland en Portugal, deelneemt aan TOM.

Voedingsgeheimen

Het belangrijkste doel van het project is uit de industriële overschotten van de tomatenverwerkende industrie nieuwe voedingsadditieven en -extracten te ontwikkelen. Vóór het residu kan worden omgezet in een hoogwaardig voedingsproduct dat geschikt is voor gebruik in gezonde levensmiddelen, hebben de wetenschappers manieren gevonden om, na de eerste verwerking, onzuiverheden uit de tomatenbrij te verwijderen. Meestal worden hiervoor solventen gebruikt, maar zij zijn meestal minder efficiënt en laten chemische sporen achter.

Opruimen van afvalstoffen

De TOM-onderzoekers verwachten dat zij bij gebruik van een tweeledig zuiveringsproces een veel zuiverder samengesteld extract kunnen produceren. Eerst verkrijgen zij een ruw extract, met gebruik van een conventionele, maar vanuit milieuoogpunt zuivere methode, die erin bestaat het tomatenresidu met water en superkritisch CO2 te wassen. Daarna gebruiken zij "affiniteitschromatografie" om de kwaliteit van het extract tot 98% zuiverheid te verhogen.

Verbetering van de productiviteit

Het procédé moet zowel een nieuw, nutriëntenrijk voedingssupplement opleveren als het volume residuen dat door de tomatenverwerkende industrie wordt geproduceerd tot 30% verminderen.

Informatie over het TOM-project, dat door Dr. Peter Sijmons van de Nederlandse biotechonderneming CatchMabs (info@catchmabs.com) wordt gecoördineerd, is te vinden op de volgende websites:

http://www.ttz-bremerhaven.de/english/bilb/tom/home.html

http://dbs.cordis.lu/cordis-cgi/srchidadb?ACTION=D&SESSION=261532004-1
-27&DOC=209&TBL=EN_PROJ&RCN=EP_RCN:69033&CALLER=EISIMPLE_EN_PROJ

Meer informatie over de thematische prioriteit "Voedselkwaliteit en
-veiligheid" in KP6 is ook te vinden op de volgende website:

http://www.cordis.lu/food/home.html