MKB-Nederland

13-02-2004
Vmbo niet opheffen maar raddraaiers aanpakken
Persbericht

Het vmbo is een uitermate belangrijke schoolsoort. Opheffen ervan zoals voorgesteld door hoogleraar Peters, is een miskenning van dit belang. Grote aantallen stromen via het vmbo door naar het mbo en een positie in het bedrijfsleven. Gezien het belang van het vmbo voor bedrijfsleven en samenleving vindt MKB-Nederland dat er een nieuw actieplan moet komen, waarin het onderwijs en de doorontwikkeling van het vmbo centraal staan.

Behalve de grote groep leerlingen die via het vmbo doorstroomt naar een goede baan en loopbaan in het bedrijfsleven, is er ook een groep met leer- en gedragsproblemen. Voorheen zaten zij in het speciaal onderwijs. Met de invoering van het vmbo is het speciaal onderwijs geïntegreerd in het regulier onderwijs. Een belangrijk deel van deze leerlingen vindt baat bij praktijkgericht onderwijs en leerwerktrajecten.

Daarnaast is er ook een beperkte groep jongeren die regelmatig te maken heeft met politie en justitie. Het is met name deze groep die een grote bedreiging vormt voor het vmbo. MKB-Nederland wil dat vmbo-scholen meer mogelijkheden moeten krijgen om met name deze kleine groep potentiële jongere criminelen van school te sturen. Dat kan alleen wanneer ze worden doorverwezen naar specifieke opvangvoorzieningen. Daarvan zijn er nu nog te weinig. Voor meer informatie : drs. C. Hoogendijk
VMBO feb04.pdf

© MKB-Nederland, 2003 | Disclaimer |