Universiteit Twente

Lasertechnologie aanjager innovaties MKB-metaal

De Universiteit Twente en de Koninklijke Metaalunie brengen met de oprichting van het Laser Applicatie Centrum (LAC) een unieke samenwerking tot stand. Kennisleverancier Universiteit Twente stelt onderzoekscapaciteit en laserapparatuur ter beschikking aan ondernemers in het mkb-metaal. Zij beschikken daarmee over een `proeftuin' waar zij innovatieve ideeën en concepten kunnen vertalen naar haalbare, winstgevende toepassingen. De partijen hebben hiervoor op 12 februari een overeenkomst getekend.
De toepassing van moderne technologieën vergt forse investeringen. Industriële mkb-bedrijven kampen daarbij met een handicap: schaalnadelen ten opzichte van de grote, kapitaalkrachtige broers en zusters. De Metaalunie, met ruim 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het mkb-metaal, wil met de oprichting van het LAC nadrukkelijk stimulansen bieden aan clusters van samenwerkende mkb-bedrijven.
Om de schaalnadelen binnen het industriële mkb te ondervangen, organiseert het LAC in alle regio's bedrijvenclusters om deelnemers met raad en daad te ondersteunen bij de winstgevende toepassing van moderne lasertechnologieën.
Het gebruik van lasertechnologie kan de innovatie van producten en processen in de metaalverwerkende industrie drastisch versnellen. De laser heeft zich ontwikkeld tot een geavanceerd gereedschap waarmee zeer veel bewerkingstechnieken mogelijk zijn, vaak op een nauwkeuriger, zuiniger en snellere manier dan met conventionele technieken. De Universiteit Twente doet enerzijds fundamenteel onderzoek naar nieuwe typen lasers en anderzijds naar daadwerkelijke toepassing van lasers in bewerkingstechnieken zoals snijden, lassen en cladden, voor nieuwe materialen en `rapid prototyping'. Deze toepassingen zijn het werkgebied van de vakgroep Toegepaste Lasertechnologie van prof. Johan Meijer. Deze vakgroep is betrokken bij het nieuwe Laser Applicatie Centrum.