Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Financiële vooruitzichten 2007-2013 Verklaring EC

Datum: 12 Februari 2004 Bron: EP

Financiële vooruitzichten 2007-2013

Verklaring van de Commissie - Algemeen beleidskader voor de volgende financiële vooruitzichten: "Een welvarend Europa - politieke agenda en begrotingsmiddelen voor een uitgebreid Europa 2007-2013" (met deelname van de Raad) Debat : 10 februari 2004

Debat De Commissie

Volgens Commissievoorzitter Romano PRODI moet Europa het voortouw houden in de mondialisering en mag het er niet het lijdend voorwerp van worden. Azië en de VS dreigen afstand te nemen van de EU. Het besef van de huidige situatie is geculmineerd in de strategie van Lissabon. Een strategie kan niet zonder middelen. Het creëren van werkgelegenheid en van een duurzame groei zijn cruciaal in de Financiële Perspectieven 2007-2013. Sommige landen hebben gezegd dat de begroting van de EU niet boven de 1% van het BNP mag uitkomen. Dat is als het bouwen van een huis, beginnend bij het dak. Prodi begrijpt dat de lidstaten moeten bezuinigen, maar vindt de communautaire en nationale uitgaven niet vergelijkbaar. De lidstaten hebben er juist voor gekozen om bepaalde problemen in Unie-verband op te lossen, omdat dat effectiever is dan de problemen op nationaal niveau aan te pakken. De communautaire uitgaven zijn dus geen kostenpost waar zomaar op gekort kan worden.

De Commissie kijkt eerst naar wat Europa wil doen, en dan pas naar de beschikbare budgetten. De structuur van de begroting moet flexibeler worden gemaakt, want de huidige rigide structuur brengt de Unie schade toe. Solidariteit vertaalt zich in de overdracht van geld van de rijke naar de arme regio's. Dit uitgangspunt wordt in de nieuw perspectieven voorgezet. De structuurfondsen dragen bij aan een coherent Europa.

Duurzame ontwikkeling, het Europees burgerschap en de versterking van de rol van de EU op het wereldtoneel zijn de belangrijkste uitdagingen voor de EU. Alleen technologische vooruitgang en innovatie kunnen het Europese bedrijfsleven concurrerend houden. Wat het burgerschap betreft: reeds nu kunnen burgers zich tegelijkertijd inwoner van hun stad, hun land en van Europa voelen. Europa zal zich in de geest van de mensen steeds verder uitbreiden. Op het wereldtoneel kan Europa een factor van belang worden die evenwicht brengt op de hele planeet. De politiek van nabuurschap moet worden uitgebouwd en de kloof tussen Noord en Zuid moet worden gedicht. Europa kiest voor de multilaterale aanpak. De EU moet met één stem spreken in internationale fora. Overal in de wereld hebben burgers hun hoop gevestigd op de EU. Zij mogen niet teleurgesteld worden.

De Commissie is bijzonder realistisch geweest met betrekking tot de hoogte van de begroting. Met veel moeite is het gelukt, ondanks de grote ambities, het huidige plafond van 1,24% van het BNP te handhaven. De betalingen worden zelfs beperkt tot 1,15% BNP. Zodoende is er een reserve voor acute situaties.

Namens de begrotingscommissie

Terence WYNN (PES, VK) heeft een aantal opmerkingen. Ten eerste gelooft hij niet dat de Mededeling van Prodi binnen twaalf maanden tot een conclusie zal leiden. Ten tweede, tot nu toe is steeds 1% van het BNP uitgegeven. Maar dat is een gemiddelde, in 1993 is bijvoorbeeld
1,15% uitgegeven. De begroting heeft dus behoefte aan een bepaalde mate van flexibiliteit. Uiteraard was een plafond van 1% mogelijk geweest, maar dan hadden de lidstaten de landbouwuitgaven niet tot 2013 in beton moeten gieten.

Wynn wijst er bij de Raad op, dat het EP ook een Instelling van de Unie is en dat er geen meerjarenbegroting komt zonder interinstitutioneel akkoord. Dat is geen dreigement, maar wel iets waarvan de Raad zich moet vergewissen. Wynn heeft een primeur: zijn collega Colom i Naval verlaat het EP: hij wordt voorzitter van de Rekenkamer van Catalonië.

Voorzitter Pat COX (ELD, IRL) feliciteert Colom i Naval met zijn benoeming en wenst hem veel geluk. De voorzitter prijst het werk van Colom i Naval en zegt dat hij zal worden gemist.

Fractiewoordvoerders

James ELLES (EVP/ED, VK) vindt dat de Financiële Vooruitzichten geen doel op zich mogen worden. Het is zeer wel mogelijk de begroting voor een kortere termijn vast te leggen. Elles vindt dat de budgettaire rechten van het EP ook onder een nieuw Verdrag volledig gehandhaafd moeten worden. Hij pleit voor een geldigheidsduur van de Financiële Vooruitzichten van vijf jaar. Zo zouden de Financiële Perspectieven kunnen samenlopen met de duur van het mandaat van de Europese Commissie. Het kan toch niet zo zijn dat nu een financieel kader wordt vastgelegd waardoor toekomstige Parlementen en Commissies gebonden zijn? Houden de Vooruitzichten eigenlijk rekening met de toetreding van Turkije, vraagt Elles. De EU kan toch niet onderhandelen met een land zonder daar de financiële consequenties van te kunnen overzien?

Joan COLOM I NAVAL (PES, E) spreekt vandaag inderdaad voor het laatst zijn collega's toe. Hij memoreert dat hij zijn politieke carrière clandestien is begonnen, toen Spanje nog zuchtte onder een fascistisch bewind. Het is fantastisch dat hij in het Europees Parlement heeft kunnen zetelen.

Prodi presenteert een beeld dat optimistischer is dan de erbij behorende tekst, waar nogal wat apocalyptische beelden aan vast hangen. Er wordt weer eens een huis gebouwd, beginnend met het dak. De Commissie is toch een beetje in de val getrapt van de Bende van Zes, de groep ministers van Financiën die zichzelf beschouwen als de nettobetalers. Het buitenlands en defensiebeleid moeten worden geïntensiveerd, en er komen arme regio's bij de Unie. Misschien komt er nog eens een dag dat een Europese belasting wordt ingevoerd.

Colom i Naval vraagt welke regels er zullen gelden voor de overheveling van middelen tussen superposten. En wordt er gekeken naar het BNP of naar het Bruto Nationaal Inkomen? Dat verschilt 7 mrd. Colom i Naval concludeert dat de Unie meer ambities dan middelen heeft.

Volgens Graham WATSON (ELD, VK) is er een onheilige alliantie gevormd, gebaseerd op de wil om de begroting in te perken. De Unie heeft belangrijke nieuwe verantwoordelijkheden gekregen. Verwachten de zes staten nu echt dat de Unie al die taken kan opnemen wanneer het financieel plafond 1% bedraagt? De federale regering van de VS heeft 27% van het BNP tot haar beschikking.

Francis WURTZ (EVL/NGL, F) heeft al vaak geklaagd over de neiging van de Raad om prioriteiten vast te stellen zonder middelen vrij te maken. In 2004 beloopt de begroting van de EU minder dan 1% van het communautaire BNP. Dat is een kwart minder dan voorzien. Dat is onzinnig. Er zijn grote projecten aangekondigd die nu gevaar lopen. Regionale steun en cohesie zullen smelten als sneeuw voor de zon. Wurtz noemt dat politiek onverantwoord sociaal cynisme. Toch heeft ook de Commissie geen gulden rol gespeeld: de Commissie is niet ambitieus, maar reageert laconiek. De bevolking van de Unie zal tot 2007 met eenderde groeien, terwijl de nieuwe toetreders veel minder koopkracht hebben. En dat terwijl de lidstaten op nationaal niveau zoveel meer willen uitgeven, dat ze voor het Hof worden gedaagd vanwege het niet naleven van het Stabiliteitspact.

Volgens Kathalijne BUITENWEG (GROENEN/EVA, NL) is de begroting de financiële vertaling van het gewenste beleid. Buitenweg feliciteert de Commissie omdat zij het prijskaartje laat zien dat aan de wensen van de lidstaten hangt. De Commissie is veel eerlijker dan de zes lidstaten die het uitgavenplafond op 1% willen stellen. Meer taken voor de EU betekent nood aan meer middelen. Put your money where your plans are. De zes landen die zich fixeren op 1%, weigeren te praten over verdere hervormingen op de grootste kostenpost, de landbouw. Er moet niet alleen gesproken worden over het totaal van de uitgaven, maar ook over een zinnige besteding van het geld van de burger. Buitenweg ziet niet wat er nu zo duurzaam is aan de voorstellen van de Commissie. Waarom wordt er geen geld uitgetrokken voor het milieu? Waar blijven de duurzame landbouw en de plattelandsontwikkeling? Hoe moeten toekomstige internationale crises worden betaald? Daar is niet over nagedacht.

"Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het lid op de neus," zegt Rijk VAN DAM (EDD, NL) tegen Commissaris Schreyer. Een plafond van
1,24% is irreëel. Behalve in Ierland hebben de subsidies voor regionaal beleid nauwelijks effect. De uitgaven voor regionaal beleid mogen daarom niet met 23% omhoog. Er moet ook geen geld worden uitgegeven aan de oprichting van een instelling die een doublure is van de NAVO. Van Dam pleit voor compensatie voor de lidstaten die het meest aan de EU bijdragen.

De Raad

Minister Dick ROCHE zegt dat de onderhandelingen zeker tot in 2005 zullen voortduren. Dat neemt niet weg dat het Ierse voorzitterschap zo snel mogelijk vooruitgang wil boeken.

Nogmaals de Commissie

Romano PRODI merkt op dat de Commissie gebrek aan ambitie wordt verweten. Hij wijst erop dat de perspectieven niet alleen kwantitatieve, maar ook radicale kwalitatieve veranderingen behelzen. Voor de strategie van Lissabon komt 62,8% meer geld beschikbaar. Er komt 200% meer geld beschikbaar voor onderzoek en 300% meer voor onderwijs en opleidingen. Dat is wél ambitieus. De kredieten voor justitiële samenwerking verdubbelen bijna. De Commissie heeft duidelijke keuzes gemaakt.

Er moet natuurlijk rekening worden gehouden met de politieke realiteit. De zes dissidente landen vormen bijna een begrafenisstoet. Het is niet reëel de Unie meer taken en tegelijkertijd minder middelen te geven. De Commissie had nog wel meer willen doen, maar werkt in het belang van de Europese Unie.

Ook Commissaris Michaele SCHREYER noemt de opstelling van de zes lidstaten niet realistisch. Een euro die beter op Europees niveau dan op nationaal niveau kan worden uitgegeven, moet ook op dat Europese niveau worden uitgegeven. Het begrotingsvolume kan gemiddeld worden vastgelegd op 1,14%.

De landbouwuitgaven zijn vastgelegd tot 2013 en de uitbreiding van de Unie is geen sinecure. Daarom stelt de Commissie een overgangsperiode van zeven jaar voor. Na die periode zouden de Financiële Perspectieven voor een duur van vijf jaren kunnen worden vastgelegd. Wanneer gepland wordt voor een lange termijn, is flexibiliteit nodig. Daarom voert de Commissie flexibiliteit tussen begrotingsrubrieken in. De Commissaris prijst het EP dat met 2,3% van de openbare uitgaven heel veel Europa heeft gecreëerd. De Commissaris sluit af met een citaat van Oscar Wilde die heeft gezegd: "We kennen de kosten van alles, maar de waarde van niets." De echte discussie gaat niet over de uitgaven, maar over de gemeenschappelijke waarden in het Europese beleid.