De Unie


Laatste nieuws
Unieleden DSM gaan voor werk en meer loon

Unieleden bij DSM gaan voor meer werk en loonsverhoging

Sittard, 13 februari 2004 Unieleden bij DSM hebben voor de nieuwe CAO de structurele looneis vastgesteld op 1,25%. Bestuurder Vian Vonken van De Unie, vakbond voor middenkader en hoger personeel, maakt deze looneis tot inzet aan de CAO-tafel. Vonken: Unieleden vinden het onacceptabel dat DSM zich enerzijds verschuilt achter het Najaarsakkoord door het personeel op de nullijn te zetten, terwijl de directie anderzijds werkgelegenheid afbreekt, dus stug doorgaat met kostenreductie.

Om te voorkomen dat de multinational het Najaarsakkoord als een alibi gaat gebruiken voor een kille sanering wil Vonken nieuwe afspraken in de CAO over vooral de werkgelegenheid. DSM zal namelijk volgende week onder de naam Copernicus een ingrijpende reorganisatie aankondigen die met een massaal banenverlies gepaard gaat. Loonmatiging leidt dus ook bij een gezond concern niet tot meer werk, omdat ook hier de kost voor de baat uitgaat. En dat heeft niets te maken met het Najaarsakkoord, zegt Vonken. Volgens de Uniebestuurder verdwijnen er vooral veel banen bij de ondersteunende diensten.

Limburg kenmerkt zich door een zwakke arbeidsmarkt. Al jaren zijn de mensen hier het kind van de rekening. De Uniebestuurder verwijst daarbij naar de sluiting van de staatsmijnen, Volva Car en DAF. Met dat automatisme moet het maar eens afgelopen zijn. Mijn kaderleden geven aan dat DSM een gezond bedrijf is en nog altijd winst maakt. Daarom zal De Unie het werkgelegenheidsbelang in Nederland wél centraal stellen. Want bij de nieuwe koers van DSM viert de strategie van als maar kostenreductie hoogtij.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO bij het concern beginnen 20 februari aanstaande. De Unie kent sinds jaren, in tegenstelling tot de ander bonden, geen centrale looneis. Keer op keer kijkt De Unie naar de situatie van de onderneming, waarbij veel aandacht is voor de economische en de financiële situatie van de organisatie.

vrijdag, 13 februari 2004