Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de

TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 13 februari 2004

Behandeld


- W.J. Wormgoor


Kenmerk

DIE-129/04

Telefoon


- 070-348 6749


Blad


- 1/2

Fax


- 070-3486381


Bijlage(n)


- - wouter.wormgoor@minbuza.nl


Betreft


- Uw verzoek inzake Integratie EOF in EU-begroting-


-

Graag - bied ik u hierbij- de reactie aan op uw verzoek van - 27 januari 2004 met kenmerk - 04-BuZa-02 inzake - de integratie van het EOF in de EU-begroting.

Nederland steunt het voorstel van de Commissie over de integratie van het EOF in de EU. De regering vindt dat de integratie van het EOF voordelen met zich mee kan brengen, te weten:


-de betrokkenheid van het Europees Parlement bij de besteding van de ACS-middelen wordt vergroot;


-de vrij rigide EOF-regulering zal plaatsmaken voor de flexibelere regelgeving van de reguliere begroting;


-er zal meer transparantie ontstaan ten aanzien van de totale uitgaven van de EU met betrekking tot de ACS-landen;


-de vijfjaarlijkse onderhandelingen over de hoogte van het EOF komen te vervallen.

Het voorstel van de Commissie heeft een tweetal financiële gevolgen.

In de eerste plaats zal, op basis van de huidige gegevens, de procentuele bijdrage van Nederland aan het EOF licht dalen. Dit komt doordat de huidige verdeelsleutel in het EOF (5,22%) hoger is dan de marginale afdrachtensleutel aan de EU begroting (4,96% in 2003). Voor acht van de vijftien huidige EU-lidstaten zal de procentuele bijdrage echter stijgen. Voor Spanje, het VK en Ierland is dit één van de redenen geweest om zich tijdens de onderhandelingen tegen het voorstel uit te spreken. Een aantal toekomstige EU-lidstaten heeft zich om dezelfde reden tegen het voorstel uitgelaten.

In de tweede plaats heeft Nederland aangegeven niet vooruit te willen lopen op de vaststelling van de hoogte van het bedrag dat de EU aan de ACS landen ter beschikking zal stellen na afloop van het 9e EOF. Immers, deze vraag zal deel uit maken van de onderhandelingen over de nieuwe Financiële Perspectieven. Indien het voorstel geen unanieme steun krijgt van alle lidstaten, en het EOF een apart fonds blijft, zal de hoogte van het bedrag dat de EU-lidstaten beschikbaar stellen worden vastgesteld in onderhandelingen over het 10e EOF.

Het Coreper heeft op 3 februari 2004 een discussie gevoerd over de mededeling van de Commissie. Hieruit bleek dat er nog geen overeenstemming kon worden bereikt over het huidige voorstel van de Commissie. De zorgen van met name de landen waarvoor de financiële gevolgen negatief zijn konden niet worden weggenomen. In de Raad voor Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen van 23-24 februari zal dan ook nog geen besluit worden genomen. De discussie wordt vervolgd en zal naar alle waarschijnlijkheid binnen vier à vijf maanden wederom worden besproken in de Raad.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

===