Digitale Gemeente Houten

Bibliotheek stimuleert voorlezen

vrijdag 13 februari 2004 - Bron: Bibliotheek Houten

Jeugdbibliothecaris Marjanne Wuring van Bibliotheek Houten overhandigde aan Peuterspeelzaal De Grund plechtig een spannende kist vol bibliotheekboeken. Dit is de start van een actie om ouders en peuterspeelzaal-leidsters te stimuleren hun peuters veel meer voor te lezen. Zodra de kist werd binnengedragen, vlogen de peuters er vol enthousiasme op af. In zoverre is het project meteen al geslaagd.

Dankzij een subsidie van de Stichting Onze Lieve Vrouwe Broederschap staat straks een maand lang een flinke kist met leuke prentenboeken uit de Houtense bibliotheek in de peuterspeelzaal. Met die boeken gaat van alles gebeuren. De leidsters lezen ze voor en verzinnen bijpassende activiteiten. Ook de kinderen zelf mogen natuurlijk de boeken bekijken.

Bibliotheek Houten beschikt over vier boekenkisten die rouleren onder de Houtense peuterspeelzalen. Bij elk boek is een handleiding met tips bijgevoegd. Bovendien bevat elke krat een aantal knuffels van boekfiguren.

De laatste tijd is uit onderzoek steeds duidelijker geworden dat kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met liedjes, versjes, verhalen en boeken een grote voorsprong hebben tegen de tijd dat zij op de basisschool gaan leren lezen. Ze zijn dan immers al gewend aan letters en boeken, ze hebben een grotere woordenschat en ze zijn in het algemeen handiger met taal dan kinderen die zonder boeken opgroeiden.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).