FNV

FNV in kuif gepikt over cd `Jan Peter dat kan beter' De FNV voelt zich genomen door volkszanger Harry Slinger. De frontman van Drukwerk bracht deze week een cd uit - `Jan Peter dat kan beter'. Die vertoont nogal wat gelijkenissen met de vorige zomer door de FNV uitgebrachte actie-cd `Jan Peter het kan beter'. De FNV wil niet van plagiaat spreken, maar vindt de opname van Slinger wel op het randje.

Als aardigheidje voor FNV-actiecoördinator Agnes Jongerius schreef de met haar bevriende Haagse cabaretier Harrie Jekkers vorige zomer de muziek van het liedje `Jan Peter het kan beter' en Koos Meinderts de tekst. De FNV zette het nummer in een oplage van 10.000 op cd om de acties tegen de bezuinigingen extra luister bij te zetten: `Het kan veel aardiger, veel rechtvaardiger'....

Het nu door Harry Slinger uitgebrachte liedje vertoont opmerkelijke overeenkomsten met de FNV-versie: Niet alleen de titels zijn bijna hetzelfde, ook de cd-hoesjes lijken erg op elkaar.

Bovendien is het muzikale genre van beide cd's exact hetzelfde: een carnavalsstamper. En hoewel de teksten van elkaar verschillen is ook de lading hetzelfde: kritiek - al of niet met een knipoog - op J.P. Balkenende.

In tegenstelling tot Slinger heeft de FNV de cd nooit vanuit commerciële doelstellingen op de markt gebracht. Het gaat de vakcentrale om de boodschap en die staat nog steeds. Overigens is de cd van de FNV nog altijd gratis beschikbaar. Carnavalsverenigingen die belangstelling hebben kunnen `Jan Peter het kan beter' gratis bestellen bij de FNV (zolang de voorraad strekt).

13 februari 2004