ABVAKABO FNV

Ambtenaar heeft recht op hoofddoek

Zoetermeer, 15 februari 2004

Ambtenaren moeten tijdens hun werk een hoofddoek, een kruisje, keppeltje of andere religieuze uiting kunnen dragen. Dat zei Edith Snoey, vice-voorzitter van ABVAKABO FNV, vandaag in het tv-programma Buitenhof. Voor rechters en uniform-dragers kunnen uitzonderingen gelden, maar het uitgangspunt is dat een ambtenaar recht heeft zich (religieus) te uiten zoals hij of zij dat wenst. Snoey: 'Ambtenaren moet je afrekenen op hun werk, niet op hun uiterlijk'.

ABVAKABO FNV komt tot dit standpunt na onderzoek van wetten en regels en de interpretaties daarvan door bijvoorbeeld de Commissie Gelijke Behandeling. De grootste bond in de publieke sector komt tot de conclusie dat er juridisch geen gronden zijn het dragen van religieuze uitingen aan ambtenaren te verbieden. 'En dat willen we graag zo houden,' zegt Snoey, 'de vrijheid van meningsuiting is een groot goed dat we moeten koesteren in dit land.'

Wel kan ABVAKABO FNV zich voorstellen dat er uitzonderingen moeten worden gemaakt. Een rechter die rechtspreekt en een ambtenaar in uniform zouden zich moeten onthouden van religieuze uitingen. Snoey denkt echter dat de gekozen burgemeester straks prima met een tulband over straat kan. 'De burger kiest daar dan voor.'

Edith Snoey noemt een voorstel van de LPF om de grondwet te wijzigen en alle ambtenaren het uiten van religie te verbieden 'bijzonder ernstig'. Tegen dergelijk beleid, door Leefbaar Rotterdam voorgesteld in de havenstad, zal ABVAKABO FNV zich collectief en voor individuen krachtig verzetten. 'Het gaat er gewoon om dat een buschauffeur jou op een goede manier van A naar B rijdt, en niet hoe hij eruit ziet'.

ABVAKABO FNV zal de discussie kritisch blijven volgen en daar waar nodig actie ondernemen.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV, kijk dan op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Edith Snoey vice-voorzitter (06) 51340308 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

15 feb 04 15:27