Gemeente Nieuwegein

Nieuwegein kiest......een toekomstbeeld

De toekomst van Nieuwgein is een zaak van alle Nieuwegeiners: bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuur. Om een aantal redenen staan we nu op een kruispunt. Financieel groeien de bomen niet meer tot in de hemel. Door ons gemeenschapsgeld slim in te zetten, kunnen we nu gaan werken aan een samenleving waarin we ook over 20 jaar nog plezierig kunnen wonen en werken. De gemeente heeft daarvoor een nota Nieuwegein kiest... een voorlopig strategisch kader" opgesteld. Over de inhoud van deze nota wil de gemeente tussen 16 en 19 februari in gesprek met de samenleving. Alle adressen in Nieuwegein hebben een Nieuwsbrief (± 1 mb) gehad, met daarin een aanmeldingsformulier voor één van de bijeenkomsten. De middelbare scholen zijn apart benaderd. Twee scholen hebben al toegezegd te komen naar de speciale scholierenbijeenkomsten. De basisscholen hebben een uitnodiging gehad om mee te doen met een tekenwedstrijd: Hoe zie jij je toekomst? Vanaf 12 februari kunnen mensen meedoen met de enquête op de website.

Korte inhoud van de visie

Basisprincipes
Basis voor de visie zijn onder meer de veranderende rollen van overheid en samenleving. Nieuwegein moet een stad worden waar iedereen weet wat zijn eigen verantwoordelijkheid is en die ook wil en kan nemen. De gemeente zorgt voor een sociaal vangnet voor hen die dat niet kunnen. De wettelijke taken die een gemeente heeft op het gebied van onderhoud, beheer en veiligheid worden op een basisniveau uitgevoerd. Willen burgers of bedrijven bovenop dat basispakket extra activiteiten, dan zullen ze zelf initiatieven moet ontwikkelen. De gemeente steunt dit soort initiatieven door bijvoorbeeld mensen met elkaar in contact te brengen, door snelle vergunning verlening
-natuurlijk binnen de wettelijke termijnen-, door uitleen van materiaal of mensen of door startsubsidies. Dit uitgangspunt vraagt een andere manier van werken van de gemeente maar ook om een andere inzet van bewoners en bedrijven. Het college stelt voor niet aan alle groepen in de samenleving heel veel aandacht te besteden. Velen kunnen zichzelf redden, extra aandacht moet er wel zijn voor ouderen, jongeren en sociaal en economisch minder zelfstandige groepen.

Uitwerking op programmaniveau
Sinds vorig jaar werkt de raad werkt met een programmabegroting, het is logisch om bij deze ontwikkeling aan te sluiten. De strategische visie is dan ook tot op programmaniveau uitgewerkt. Voor bijvoorbeeld het programma Verkeer en Vervoer stelt het college voor niet verder te investeren in de uitbreiding van het binnengemeentelijk wegennet. Voor het programma Openbare ruimte stelt het college bijvoorbeeld voor basisniveaus van onderhoud vast te stellen. Binnen het programma Ruimtelijke Ontwikkelingen stelt het college de hoeveelheid groen ter discussie. Er zou ruimte moeten kunnen zijn voor bouwen in het groen.

Invoerdatum 27-1-2004