Zeehondencreche Pieterburen

Eerste grijze zeehonden weer uitgezet in Waddenzee

Eerst was het de telkens opnieuw de kop opstekende harde wind - en de daardoor onstuimige en ruwe zee - die het uitzetten van de jonge zeehonden onmogelijk maken. Toen er een nieuwe datum was geprikt, bleek dat uit de boven water gehaalde gifcontainers "een gele vloeistof" lekte. Het was niet verantwoord om de grijze zeehonden op enkele kilometers van die plaats uit te zetten voordat duidelijkheid was over de waterkwaliteit.
Maar vrijdag de 13e februari werd voor een groep van tien grijze zeehonden een geluksdag. Ze hadden inmiddels ruimschoots het minimale uitzetgewicht van 40 kilo gekregen: sommigen wogen veel meer dan 50 kilo! Per auto werden ze naar Harlingen getransporteerd, begeleid door adoptanten en andere betrokkenen. Dankzij de medewerking van rederij Doeksen maakten de zeehonden de overtocht naar Terschelling zoals altijd gratis. Op het eiland werd de equipe, inmiddels aangevuld met een televisieploeg van SBS6, opgevangen door EHBZ-er Hessel Wiegman, die het gezelschap naar de Noordvaarder bracht. Vrijdagavond kon heel Nederland genieten van de beelden van het uitzetten in "Hart van Nederland" op SBS6.

Zondag 15 februari werd nog een groep van tien weldoorvoede, kerngezonde grijze zeehonden naar Terschelling gebracht. Ook die dag genoten zeehonden en hun adoptanten - waaronder veel kinderen - van de vreugde van het thuiskomen van de jonge grijze zeehonden.