Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
16 februari 2004
Verbod voor corporatie op woningbezit in Luik

De Maastrichtse Woningstichting Sint Servatius mag geen onroerend goed bezitten en werkzaamheden verrichten in de Belgische gemeente Luik. De stichting moet binnen drie maanden haar bezit daar 'afstoten' en ook de activiteiten in die gemeente beëindigen. Als de woningstichting hieraan geen gevolg geeft, krijgt ze een dwangsom opgelegd van 50.000 euro per week tot een maximum van 2.600.000,- euro. Dit laat het ministerie van VROM weten in een brief aan Woningstichting Sint Servatius. Sint Servatius kan binnen zes weken bij het ministerie een bezwaarschrift indienen.

De werkzaamheden in Luik zijn in strijd met de Woningwet en de specifieke regels voor woningcorporaties uit het Besluit beheer sociale huursector (BBSH). Omdat de Woningwet en het BBSH alleen op Nederland betrekking hebben, mag een woningcorporatie niet buiten Nederland werkzaam zijn. De woningstichting handelt door het verrichten van werkzaamheden in Luik ook in strijd met de eigen statuten. Uit de statuten blijkt dat de stichting uitsluitend op Nederlands grondgebied werkzaam kan zijn. De minister van VROM kan op grond van het BBSH woningcorporaties verplichten werkzaamheden die niet in het belang zijn van de volkshuisvesting te beëindigen en hieraan een dwangsom koppelen.

Voorgeschiedenis
Eind 2000 is door Sint Servatius aan de minister van VROM toestemming gevraagd om enkele woningprojecten in Luik te realiseren. Na uitgebreide en veelvuldige correspondentie en overleg heeft VROM laten weten niet in te stemmen met het voornemen. De woningstichting heeft daartegen bezwaar aangetekend en na afwijzing een beroepsprocedure aangespannen. Deze procedure loopt nog. De woningstichting heeft daarnaast op 7 mei 2002 een statutenwijziging aan het ministerie voorgelegd. In deze statuten is opgenomen dat het werkgebied van de corporatie binnen Nederland is gelegen. Deze statutenwijziging is op 20 december 2002 door het ministerie van VROM goedgekeurd. Sint Servatius heeft ondanks deze voorgeschiedenis toch in Luik bezit verworven en is bezig met de ontwikkeling van een plan voor de bouw van woningen, winkels en kantoren. Het ministerie van VROM zag vervolgens geen andere mogelijkheid dan deze activiteiten officieel te verbieden.

Meer info:
Dossier Besluit beheer sociale huursector (BBSH)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=16416 ) Persbericht Menu:
Ik wil mijn gegevens wijzigen, opzeggen of mijn HTML-versie omzetten naar een tekst-versie: