Opkopzorg


Twee koplopers gelauwerd: Westelijke Mijnstreek en Middelburg

Vandaag worden op twee plaatsen in Nederland convenanten ondertekend over het creëren van capaciteit, nu en voor de toekomst. In de Westelijke Mijnstreek is dat in aanwezigheid van staatssecretaris Ross.

Regio Westelijke Mijnstreek
Begin vorig jaar is de regio, ondersteund door de provincie, gestart met een nieuwe aanpak voor de capaciteitsproblemen in de zorg. Nu, een jaar later, ligt er een resultaat: een actieplan met concrete voornemens en met een werkelijke inzet van belangrijke regionale organisaties, een plan om de groei van de zorgvraag in de komende jaren kwalitatief en kwantitatief op te vangen.

In het convenant spreken de woningcorporaties, het zorgkantoor, de zorgaanbieders, welzijnsorganisaties en de gemeenten met elkaar af welke werkelijke inzet zij voor hun rekening nemen. Het plan wordt ondersteund door de patiënten/consumenten organisaties. Bovendien blijkt uit berekeningen dat voor hetzelfde geld méér zorg wordt gerealiseerd van kwalitatief hoog niveau. VWS waardeert het commitement van de regionale partijen. VWS biedt ruimte voor resultaat: oplossingen voor knelpunten van juridisch-administratieve aard.

Bekijk het convenant Westelijke mijnstreek

Regio Middelburg
Net als de Westelijke Mijnstreek zet de regio Middelburg maandag 16 februari een grote stap in de nieuwe aanpak voor de capaciteitsproblemen in de zorg. Woningcorporaties, zorgaanbieders, zorgkantoor, gemeenten en welzijnsorganisaties spreken in het convenant met elkaar af dat zij gezamenlijk oplossingen zullen bedenken voor de groeiende vraag naar zorg. Dit is een belangrijke eerste stap naar een concreet plan als in de Westelijke Mijnstreek.

Belangrijk is dat de extra zorgcapaciteit zoveel mogelijk in extramurale setting gerealiseerd wordt en beantwoordt aan de vraag van de cliënten. Nadat de partijen concreet hebben gemaakt wat aan de klanten zal worden geleverd, volgt de financiële doorrekening.

VWS ondersteunt, maar uitgangspunt is dat de knelpunten binnen de bestaande wet- en regelgeving worden opgelost.De patiënten/consumenten organisaties steunen het convenant in grote lijnen. Wel heeft men een aantal stevige vraagtekens bij het convenant gezet. Bij de verdere planontwikkeling blijven deze organisaties betrokken.



Datum: 16-02-2004