Ingezonden persbericht


Trend Micro introduceert Network VirusWall 1200 - de eerste uitbraakpreventie-appliance op netwerkniveau op de antivirusmarkt

Uitbraakpreventie-functionaliteit in vernieuwde Enterprise Protection Strategy

Utrecht, 16 februari 2004 - Trend Micro, Inc., vooraanstaand leverancier op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware (TSE: 4704, Nasdaq: TMIC), introduceert vandaag Trend Micro Network VirusWall 1200. Deze uitbraakpreventie-appliance is speciaal ontwikkeld om bedreigingen die al tot het netwerk doorgedrongen zijn, te scannen, te detecteren en te blokken. Gebaseerd op specialistische kennis van Trend Micro over uiteenlopende bedreigingen, stelt Network VirusWall 1200 beveiligingsbeheerders in staat om netwerkvirussen te blokkeren en kwetsbare of niet-werkende netwerkapparaten te identificeren. Op die manier kunnen ze interne uitbraken minimaliseren of zelfs voorkomen.

Producenten van malware hebben nieuwe manieren ontdekt om gebruik te maken van bekende systeem- en netwerkkwetsbaarheden. Deze manieren uiten zich bijvoorbeeld in netwerkwormen als 'MSBlaster' en 'Slammer', of netwerkvirussen die dusdanig klein zijn, dat ze zich kunnen inbedden in één enkel informatiepakketje. Beveiligingsbeheerders hebben steeds minder tijd om hun systemen te patchen voordat een mogelijke aanval wordt uitgevoerd. Uit Trend Micro-gegevens blijkt bijvoorbeeld dat de uitbraak van MSBlaster.A slechts 26 dagen na de bekendmaking van de kwetsbaarheid volgde. Ter vergelijking, bij Nimda in 2001 was dat pas na 336 dagen. Daar komt bij dat de toenemende afhankelijkheid van netwerkapparaten meer kwetsbaarheden veroorzaakt, bijvoorbeeld in de vorm van onbeschermde of geïnfecteerde mobiele apparatuur. Systeembeheerders hebben bovendien minder gedetailleerde informatie om prioriteiten toe te kennen aan het oplossen van kwetsbaarheden. Ze weten niet welke kwetsbaarheden het meest gevaarlijk zijn als bron voor een aanval en hebben behoefte aan efficiënte manieren om kwetsbare netwerkgebieden te isoleren.

"Netwerkvirussen brengen organisaties nog steeds ernstige schade toe, zelfs als deze zwaar hebben geïnvesteerd in informatiebeveiliging", zegt Chris Christiansen, Vice-President Security Products van IDC. "Een reeks afzonderlijke oplossingen zorgt ervoor dat netwerkvirusproblemen nog lastiger zijn op te lossen. Bedrijven die het aantal uitbraken en de impact daarvan willen minimaliseren, doen er goed aan de inzet van een geïntegreerde, netwerkgebaseerde beveiligingsoplossing te overwegen. Dergelijke oplossingen variëren van kwetsbaarheidbeheer tot inbraakpreventie en antivirus. Doelstelling is om uitbraken proactief op te sporen, te voorkomen en uit te schakelen, en tegelijkertijd zakelijke vertragingen tot een minimum te beperken of zelfs te voorkomen."

Network VirusWall 1200 is ontworpen om netwerkvirussen in datapakketten binnen het netwerk te detecteren en te blokkeren, alsmede om beheerders in staat te stellen netwerktoegang van kwetsbare apparaten te controleren of te beperken. De uitbraakpreventie-appliance wordt ingezet op LAN netwerksegmenten en omvat functionaliteit voor netwerkmonitoring om infectiebronnen te helpen identificeren. Bedrijven krijgen hierdoor een tijdige waarschuwing bij potentiële aanvallen.

"Network VirusWall breidt onze Enterprise Protection Strategy uit naar de netwerklaag", zegt Eva Chen, Chief Technology Officer van Trend Micro. "Trend Micro erkent dat bedreigingen niet langer alleen applicatiegebaseerd zijn en richt zich met deze oplossing op netwerkvirusproblemen binnen de netwerklaag. Network VirusWall biedt gebruikers een krachtig wapen om deze bedreigingen het hoofd te bieden."

Enterprise Protection Strategy
Network VirusWall 1200 is het nieuwste product binnen de Enterprise Protection Strategy van Trend Micro. Deze strategie is in 2002 geïntroduceerd en omvat producten, diensten en expertise waarmee bedrijven hun infrastructuur beter kunnen beveiligen gedurende de gehele uitbraakcyclus van een virus. Naast deze nieuwe appliance introduceert Trend Micro ook Trend Micro Vulnerability Assessment. Dit stelt beheerders in staat kwetsbare apparaten in het netwerk te isoleren wat ze kostbare tijd oplevert om deze systemen te identificeren en van patches te voorzien zonder andere netwerkactiviteiten te verstoren. Met Trend Micro Control Manager 3.0 en de Outbreak Prevention Services van Trend Micro helpt Network VirusWall 1200 beheerders ook bij het uitvoeren van beveiligingsbeleid vanuit een centraal beheerde locatie.

Trend Micro Network VirusWall 1200 (Engels), Trend Micro Control Manager 3.0 en Trend Micro Vulnerability Assessment (Engels, Japans en Chinees) komen in het eerste kwartaal 2004 beschikbaar.

# # #

Over Trend Micro
Trend Micro is leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten. Het wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, het Europese hoofdkantoor in Marlow, Engeland. De producten worden wereldwijd geleverd door Value-Added Resellers en service providers.