Ingezonden persbericht


Persbericht SP fractie Europees Parlement

Europa voedt de oorlog in Mexico

16-02-2004 * Ontwikkelingsprojecten van de Europese Unie zijn aanleiding geweest tot hernieuwde oorlogsvoeringen in de zuidoostelijke deelstaat Chiapas. Eind januari heeft het leger het dorp Nuevo San Rafael ontruimt en de bevolking het oerwoud ingejaagd. SP Europarlementariƫr Erik Meijer wil nu opheldering over de betrokkenheid van de EU bij deze oorlogshandelingen.

De EU heeft ter waarde van 15 miljoen euro ontwikkelingsprojecten afgesloten met de gouverneur van Chiapas, waarschijnlijk in het kader van het Plan Puebla Panama (PPP), wat omvangrijke infrastructurele projecten bevat in heel Midden-Amerika. Het PPP legt de basis voor de vrijhandelszone die zich moet uitstrekken van Canada tot Zuid-Amerika.

Met de aanval op Nuevo San Rafael komt de jarenlange wapenstilstand tussen het Mexicaanse leger en de opstandelingen van het EZLN in gevaar. Ook in de dorpen Los Cerros en Los Cerritos in Suchiate, tegen de grens met Guatemala, heeft het leger de bewoners verjaagd en daarmee een einde gemaakt aan de jarenlange landbezetting door voorheen landloze boeren. De regering van Chiapas heeft bekendgemaakt dat zij 'geen landbezettingen meer toe zal staan'. De lange strijd van het EZLN en de inheemse bevolking van Chiapas voor het recht op leven krijgt hiermee opnieuw een militaire kant. Volgens Erik Meijer dient de EU zich verre te houden van dit gewapend geweld en al het mogelijke te doen om de hervatting van vijandelijkheden te voorkomen. Hij heeft daartoe vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Erik Meijer, (31) 06-51152982

www.europa.sp.nl