Regering.nl

16 feb 2004
Kabinet stuurt 108 extra militairen naar irak

Het kabinet heeft ingestemd met de uitzending van 108 extra militairen naar Irak. De militairen worden ingezet voor de opleiding van Iraakse veiligheidsdiensten en voor de handhaving van de openbare orde.

Met de uitzending van de 108 extra militairen groeit de Nederlandse bijdrage aan de SFIR-missie tot circa 1260 mannen en vrouwen.

Veiligheidsorganisaties
De opbouw van de Iraakse politie en andere veiligheidsdiensten is een van de belangrijke opdrachten voor de SFIR-missie. De opbouw is van groot belang in de aanloop naar de soevereiniteitsoverdracht aan de Iraakse overgangsregering.

De Nederlandse militairen zijn belast met de opleiding van de Iraakse veiligheidsorganisaties in de provincie Al Muthanna. De eerste opleidingen zijn inmiddels afgerond, waardoor naast de opleiding ook aandacht nodig is voor de begeleiding en het toezicht op de nieuwe Iraakse veiligheidsorganisaties.

Voor de verdere opleiding en de begeleiding worden 41 extra inspecteurs ingezet. Hun uitzending is voor een periode van maximaal vier maanden.

Openbare orde
Op verzoek van de Nederlandse detachementcommandant in Irak wordt op korte termijn ook een extra peloton militairen van de Koninklijke Landmacht naar Irak gestuurd. Zij worden ingezet bij eventuele demonstraties en voor de begeleiding van de toegenomen drukte op de Iraakse wegen, onder meer door transporten in verband met de aflossing van Amerikaanse troepen.

Bron:



Zie het origineel
Brief aan de Tweede Kamer


Zie het origineel