Het Nederlandse Rode Kruis

16 februari 2004
Catastrofale droogte in Eritrea

In Eritrea heerst al drie jaar droogte. Ook dit jaar dreigt een catastrofaal voedsel- en watertekort. Volgens de Verenigde Naties zullen de noden in 2004 net zo hoog zijn als in 2003, dat het ergste droogtejaar uit haar geschiedenis was. Het Rode Kruis van Eritrea trof in december vorig jaar een rampgebied aan waar nauwelijks meer aan voedsel was te komen. Voor de paar overgebleven waterpunten stonden lange rijen wachtende mensen die soms wel 20 kilometer hadden gelopen.

Nieuw hulpplan
Het Rode Kruis van Eritrea heeft in samenwerking met het Internationale Rode Kruis (IFRC) een nieuw hulpplan opgezet dat negen maanden zal duren. Er is 3,1 miljoen euro mee gemoeid. Daarmee worden 45.000 mensen in de regio Hagaz voorzien van voedsel. Ook worden waterpunten schoongemaakt en hersteld. Voor sommige dorpen is het zelfs nodig om tijdelijk drinkwater met watertankwagens rond te brengen.

Minder kwetsbaar
Het is de bedoeling om Eritrea in de toekomst minder kwetsbaar te maken voor droogte van deze omvang. Daarom zijn er ook activiteiten op het gebied van gezondheid en landbouw. Boeren krijgen landbouwgereedschappen en zaden uitgedeeld zodat zij beter zijn toegerust. Het Nederlandse Rode Kruis probeert deze noodhulpoperatie ook dit jaar met financiële middelen te ondersteunen.

Meer informatie:

* Maak deze hulp mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Eritrea: een land van uitersten