Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2004/869
datum
16-02-2004

onderwerp
Vragen Van Velzen (SP) schelpdiervisserijbeleid TRC 2004/675

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen gesteld door het lid Van Velzen (SP) over schelpdiervisserijbeleid. (Ingezonden 6 februari 2004).

datum
16-02-2004

kenmerk
Viss. 2004/869

bijlage

1
Deelt u de mening van de Raad voor de Wadden dat er een einde moet komen aan de mechanische kokkelvisserij en dat deze gesaneerd dient te worden?1 Zo neen, waarom niet? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten?

Ik heb met belangstelling kennisgenomen van de mening van de Raad voor de Wadden.
In mijn brief aan de Tweede Kamer d.d. 11 december 2003 heb ik aangegeven dat ik van oordeel ben dat het EVA II onderzoek niet zonder meer tot de conclusie leidt dat kokkelvisserij in de kustwateren niet meer mogelijk is. Ik zal het advies van de Raad voor de Wadden, evenals andere relevante adviezen, zoals die van de Adviesgroep Waddenzeebeleid en de Beleidsadviesgroep Schelpdiervisserij, betrekken bij de voorbereiding van het beleidsbesluit schelpdiervisserij.

2
Deelt u de mening dat met name de werknemers in de kokkelindustrie de dupe kunnen worden van bedoelde sanering? Kunt u uw antwoord toelichten?

Zie vraag 4

3
Bent u bereid een sociaal plan voor de werknemers in de kokkelindustrie te ontwikkelen waarin zij financieel gecompenseerd worden voor verlies van hun arbeidsplaats of waarin alternatieve werkgelegenheid geboden wordt? Zo neen, waarom niet? Zo ja, op welke termijn?

Zie vraag 4

4
Deelt u de mening dat de kokkelvisserijbedrijven niet financieel gecompenseerd hoeven te worden voor het toekomstige verlies van hun visvergunning, daar zij hier zelf debet aan zijn? Zo neen, waarom niet? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten?

Zoals hierboven in mijn antwoord op vraag 1 werd aangegeven kom ik vooralsnog niet tot de conclusie dat de mechanische kokkelvisserij dient te worden verboden en vind ik beantwoording van vragen over sanering van de mechanische kokkelvisserij en de eventuele sociale gevolgen daarvan prematuur.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

1 Raad voor de Wadden (2004), Duurzaam duurt het langst - II: naar een nieuw schelpdiervisserijbeleid voor de Waddenzee. Advies aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Vragen Van Velzen (SP) schelpdiervisserijbeleid (PDF-formaat, 34 kB)


---