Provincie Limburg

Westelijke Mijnstreek landelijk koploper in thuis wonen met welzijn en zorg

Dit is een gezamenlijk persbericht van alle betrokken convenantpartners zoals hieronder vermeld

De Staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport, mevrouw Clémence Ross-Van Dorp, komt op 16 februari naar de Westelijke Mijnstreek speciaal om haar steun te betuigen aan een convenant van het zorgkantoor CZ, zorgaanbieders, welzijnswerk, woningcorporaties, zorgvragers, gemeenten en Provincie Limburg. Zij doet dat tijdens een werkbezoek aan de zorgverzekeraar en zorgkantoor CZ in Zuid-Limburg in Sittard. Meer dan achthonderd inwoners van Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein kunnen door deze overeenkomst in de komende drie jaar profiteren van een extra aanbod van overheden, woningcorporaties en aanbieders van welzijn en zorg om zo lang mogelijk in zelfstandigheid te kunnen blijven wonen.

Met deze overeenkomst is het mogelijk om de komende drie jaar in de vier gemeenten in hoog tempo ruim 700 zorgwoningen te bouwen; dit is inclusief de woningen die op basis van de Wet Ziekenhuisvoorzieningen gebouwd worden. De woningcorporaties in de Westelijke Mijnstreek zullen, samen met de gemeenten, zich maximaal inspannen om de bouw van deze woningen, in de vorm van kleinschalige woonzorgcomplexen, ter hand te nemen. Deze zorgwoningen zijn bestemd voor burgers die tot nu toe naar een verzorgingshuis zouden moeten verhuizen, maar nu door een nieuw aanbod van geschikte huisvesting, met bijbehorende zorg en welzijn, veel langer in de eigen wijk of buurt kunnen blijven wonen.

Een van de afspraken met het ministerie zorgt dat voor de bouw van deze zorgwoningen extra gelden worden geïnvesteerd voor onder andere de toegankelijkheid, het gebruik en de bereikbaarheid van een woonzorgcomplex alsook voor een goede hulpverlening in zon complex. Daarnaast leggen de corporaties ook nog zelf geld bij voor de bouw van deze zorgwoningen. Met de gemeenten is afgesproken dat zij zullen zorgen dat de wettelijke procedures zo kort mogelijk worden gehouden.

Door de afspraken met het ministerie kunnen ook meer ouderen van een integraal pakket van zorg- en welzijnsdiensten gebruik maken. Veel ouderen die nu een indicatie van het regionaal indicatieorgaan hebben voor opname in een verzorgingshuis of voor onplanbare zorg (zorg en hulp buiten de kantooruren) kunnen van dit pakket gebruik maken. De instellingen voor zorg en welzijn hebben hierover bindende afspraken gemaakt.

Het ministerie wil met deze speciale afspraken, waardoor overheidsgelden vrijer kunnen worden ingezet, bij wijze van een drie jaar durende proef vaststellen of door de combinatie van zorgwoningen met een bijpassend pakket van welzijn en zorg op maat de wachtlijsten voor opname in een verzorgingshuis verder kunnen worden