Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (16/02)

Oosterhout, maandag 16 februari 2004

Politie lost circa honderd zaken op met arrestaties van jongeren DONGEN: Met de arrestaties van vijf jongens heeft de Dongense politie circa 100 kleine misdrijven opgelost. De verdachten variëren in leeftijd van 15 tot 18 jaar oud. De politie hield op 28 januari de eerste verdachte al aan. Nadien volgden de arrestaties van de andere vier verdachten. Daarnaast zijn nog een aantal andere personen verhoord. Het onderzoek is gaan rollen naar aanleiding van een fietsendiefstal. De verdachten bekenden in totaal zo n 40 fietsdiefstallen. Het ging vooral om oudere fietsen die gestolen werden bij de bibliotheek, bij de bushalte en bij de sportvelden in gemeente Dongen. De fietsen werden veelal overdag gestolen en weer op verschillende plekken elders in Dongen achter gelaten. Geen van de gestolen fietsen is overigens teruggevonden.
Uit het verhoor bleek dat het vijftal ook circa 55 winkeldiefstallen heeft gepleegd. De buit bestond dat meestal uit eet- en drinkwaren en kleine boekjes. Van de winkeldiefstallen is helaas in geen enkel geval aangifte gedaan bij de politie. Dit komt vermoedelijk omdat het iedere keer om kleine hoeveelheden ging.
In het weekend van 10 en 11 januari vernielde de groep bijna het gehele interieur van de Oude Pastorie aan de Sint Josephstraat. De gemeente Dongen is eigenaar van dit pand en schat de toegebrachte schade op ongeveer 20.000,-
De politie maakt uit de verhoren op dat de groep na de zomervakantie van 2003 langzaam is afgezakt naar de veelvoorkomende criminaliteit. Sinds november 2003 hielden enkelen van hen zich bijna dagelijks bezig met deze diefstallen.
De politie heeft de proces-verbaal tegen de jongeren opgemaakt en uiteraard de ouders geinformeerd. De groep moet zich binnenkort voor de kinderrechter verantwoorden. Om te voorkomen dat de jongeren opnieuw afglijden naar de criminaliteit heeft de politie ook de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld.

Jonge automobilist raakt rijbewijs kwijt na rijden onder invloed WERKENDAM: De politie betrapte een 19-jarige inwoner van Sleeuwijk toen hij dronken in zijn auto reed. De man werd op zondagavond 15 februari rond 22.30 uur aangehouden op de Oudsas. In het politiebureau onderging de man een ademanalyse, wat een uitslag van 480 ug/l. opleverde. De bestuurder kreeg een rijverbod van 4 uren en zijn rijbewijs is ingevorderd.
De politie is wettelijk verplicht om het rijbewijs in te vorderen:
- bij een alcoholgehalte hoger dan 570 ug/l;

- bij een beginnend bestuurder met een hoger alcoholgehalte dan 350 ug/l;

- als een verdachte weigert om mee te werken aan een adem-, bloed-, of urine-onderzoek;

- als de politie bij bloed- of urineafname vermoedt dat de uitslag van een geslaagde
ademanalyse hoger zou zijn geweest dan 570 ug/l;

Arrestatie FC-Zwolle supporter na vernieling in stadion WAALWIJK : Een 23-jarige voetbalsupporter uit Zwolle is door de politie aangehouden na vernieling van een kuipstoeltje in het stadion van RKC. Hij pleegde het feit op zondag 15 februari 2004 tijdens de voetbalwedstrijd RKC Waalwijk FC Zwolle. De man werd betrapt door een steward, die de aanwezige politieagenten waarschuwde. De schade bedraagt circa 50,- Bij verhoor bekende de man het feit. Tevens verklaarde hij zich bereid om de schade te vergoeden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Dronken automobilist rijdt door na aanrijding
DONGEN: Dankzij een oplettende getuige kon de politie op zondagavond 15 februari een dronken doorrijder arresteren. Het gaat om een 23-jarige inwoner van Dongen.
Rond 18.20 uur botste op de Oude Baan een automobilist tegen een lantaarnpaal aan. Na de aanrijding is de bestuurder van die auto zonder te stoppen weggereden. Een getuige noteerde het kenteken van de auto. De politie vond korte tijd later de beschadigde auto terug, nabij het woonadres van de kentekenhouder. De man is aangehouden voor doorrijding na een aanrijding en het rijden onder invloed van alcohol. In het politiebureau onderging de man een ademanalyse. Dat leverde maar liefst een uitslag van 1045 ug/l. opleverde, terwijl 220 ug/l. de maximaal wettelijk toegestane waarde is. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 13 uren. Daarnaast vorderde de politie zijn rijbewijs in.

Politie arresteert drie mannen in gestolen auto
OOSTERHOUT: Op zondagmiddag 15 februari zag een man de gestolen personenauto van zijn ouders over de Abdis van Thornstraat rijden. In de auto zaten op dat moment drie mannen. Via zijn mobiele telefoon alarmeerde de man de politie en gaf ondertussen de positie door. De verdachten stapten op de Freesiastraat uit de auto, waar een van hen door de agenten in zijn kraag werd gegrepen. Na een korte achtervolging zijn ook de twee andere mannen gearresteerd op het Paterserf. Alle drie de verdachten (17, 18 en 19 jaar oud) zijn afkomstig uit Oosterhout De mannen zijn in verzekering gesteld en de politie stelt een nader onderzoek in.
De auto was overigens afgelopen woensdag 11 februari in Oosterhout gestolen.

Dronken automobilist gaat er tussenuit na aanrijding OOSTERHOUT: Op zondagavond 15 februari veroorzaakte een 55-jarige man uit Oosterhout op de Pascallaan een aanrijding. Hij reed met zijn auto tegen een geparkeerde auto aan, waarna hij weg reed zonder zijn identiteit bekend te maken. Getuigen zagen de man verderop uit zijn auto stappen en een woning binnengaan. Even later trof de politie de man slapend op de bank in zijn woning aan. De man bleek dronken te zijn en moest mee naar het politiebureau. Uit de ademanalyse bleek dat de man een adem-alcohol-gehalte van 790/ug/l had. De politie vorderde zijn rijbewijs in en legde de man een rijverbod op. Terwijl politieagenten bezig waren met de afwikkeling van de aanrijding, zagen zij dat de man wederom in zijn auto stapte en weg wilden rijden. Hierop werd de man wederom aangehouden en kreeg hij een verbaal voor het rijden gedurende de tijd dat hem een rijverbod was opgelegd.

Bron: Jeroen Steenmeijer