Nederlands Uitgeversverbond

Wetsvoorstel brengt het boek in gevaar

PERSBERICHT

Uitgevers maken zich ernstig zorgen over de bescherming van de normale exploitatie van het Nederlandse boek. Studieboeken waaruit voor eigen oefening, studie of gebruik regelmatig wordt gekopieerd, worden door het wetsvoorstel tot aanpassing van de Auteurswet in de gevarenzone gebracht. Op grond van dit wetsvoorstel mogen boeken die nog in de handel zijn voor eigen gebruik langs elektronische weg volledig worden gekopieerd. Naar de mening van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) schendt Nederland daarmee de zogenaamde drie-stappen-toets die gehanteerd moet worden bij de toepassing van een uitzondering op het exclusieve auteursrecht. In een brief aan minister Donner en Tweede Kamer doet NUV-voorzitter Loek Hermans een dringend beroep op regering en parlement om de bescherming van het gedrukte boek, dat nog steeds een prominente rol in de informatiemaatschappij vertolkt, niet te veronachtzamen.

Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer heeft CDA-woordvoerder Jan de Vries een amendement ingediend om op het elektronisch kopiëren van boeken hetzelfde regime toe te passen als geldt voor het fotokopiëren, namelijk beperkt tot kleine gedeelten. Volgens de Vries dient de norm te blijven dat boeken die nog in de handel zijn niet volledig mogen worden gekopieerd. Wanneer deze norm wegvalt, kan ook tegen uitwassen niet meer adequaat worden opgetreden.

Dit kan volgens Loek Hermans grote schade toebrengen aan een gezonde exploitatie van het Nederlandstalige studieboek, dat met een kleine oplage en relatief hoge kosten al een moeilijke exploitatie kent. Boeken kunnen namelijk niet van afdoende technische beschermingsmiddelen worden voorzien en blijven dus vogelvrij. Het ongebreideld kopiëren kan er zelfs toe leiden dat bepaalde boeken helemaal niet meer kunnen worden uitgegeven. Het gedrukte boek valt tussen wal en schip. Dit gat in de bescherming moet worden gedicht en dat is dan ook de strekking van het amendement van Jan de Vries.

Bijlage: brief aan minister en Tweede Kamer (pdf)
---

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

- Voorzitter NUV Loek Hermans (via NUV of MKB Nederland)
- Secretaris juridische Zaken NUV Michel Frequin: (06) 51442153

Nederlands Uitgeversverbond
Tel. (020) 430 91 50

Amsterdam, 16 februari 2004