Partij van de Arbeid


PERSBERICHT EERSTE KAMERFRACTIE


PvdA


Den Haag, 17 februari 2004


Begrotingsbehandeling BZK in Eerste Kamer


Niet minder maar meer bureaucratie


Tijdens de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de Eerste Kamer heeft het lid E.van Thijn gewezen op de tegenstrijdigheid tussen de moderniseringsagenda van minister De Graaf (minder bureaucratie en regelzucht, meer ruimte voor het primaire proces) en de praktijk van het politiebeleid van minister Remkes. De (sluipende) centralisatie en de bijbehorende papierberg roept bij politiemensen, van hoog tot laag, grote weerstand op.


Met name de gedetailleerde prestatiecontracten, waarbij agenten dagelijks hun voorgeschreven quota moeten halen, leiden gemakkelijk tot strategisch gedrag, maar niet tot een vergroting van het veiligheidsgevoel van burgers, de belangrijkste doelstelling van "meer blauw op straat".


Van Thijn vraagt zich verder af, of het toeval is dat het opkomende debat over een nationale politie (wat fnuikend zou zijn voor de locale inbedding van ons politiebestel) samenvalt met de komst van de gekozen burgemeester. Het was de bedoeling dat een democratisch gelegitimeerde burgemeester eerder meer dan minder bevoegdheden zou krijgen. Nu dreigt er getornd te worden aan zijn kerntaken op het gebied van het geïntegreerde veiligheidsbeleid. Van Thijn vraagt zich af of dit niet een te hoge prijs zou zijn om deze bestuurlijke vernieuwing binnen te halen.


Meer informatie: Ed van Thijn


* Bezoek ook onze website www.pvda.nl