BEURS.NL

Tarieven internetbrokers verder omlaag

ARNHEM De tarieven van internetbrokers zijn het afgelopen jaar verder gedaald. Tevens blijft het service niveau hoog. Dat blijkt uit het jaarlijkse broker onderzoek dat voor de 3e keer is gehouden door de website BEURS.NL onder haar bezoekers.

De top3
Ook dit jaar scoren alle brokers een voldoende. De top3 bestaat uit Binck, SNS en Alex. Maar de grootbanken zijn bezig met een comeback. Als 4e in het lijstje van 8 staat de Rabobank op de voet gevolgd door de ING Bank. Daarna volgt de Postbank, Robeco en de ABN AMRO bank.

Grootbanken vinden aansluiting met top3
De grootbanken zijn duidelijk bezig met een inhaalslag. ABN AMRO verwacht dat ze volgend jaar in de top3 staan. Ze gaan hun complete systeem en dienstverlening grondig aanpakken. De Rabobank en de ING Bank profiteren nu al van aanpassingen in hun systeem. Zij vinden een opvallende aansluiting met de top3.


1e plaats
Binck staat dit jaar nummer 1. De klanten van Binck gaven deze broker de hoogste waardering. De nummer 1 van 2002 en 2003 (SNS Bank) zakt naar een 2e plaats. Binck profiteert van het feit dat ze een 'echte' bank zijn geworden. Hierdoor heeft Binck de kosten nog verder kunnen verlagen en is het erg eenvoudig om een rekening te openen. Verder biedt Binck de meeste informatie aan zoals realtime koersen en analyses tegen de laagste tarieven.

Concurrentie uit het buitenland
Een nieuwe prijsvechter die de markt probeert te veroveren is het bedrijf Interactive Brokers uit Amerika. De tarieven zijn fors lager dan de Nederlandse concurrenten. Je kunt er echter niet in aandelen handelen maar als je dat toch al niet deed is het een goed alternatief. Door het geringe aantal stemmers op deze broker is deze niet meegenomen in het overzicht.

Eigen onderzoek
BEURS.NL heeft dit keer niet alleen aan haar bezoekers gevraagd wat zij van hun broker vonden. Onderzoekster Hanny Weideveld (Freelance senior beleggingsadviseur): 'Dit jaar hebben we alle brokers ook zelf bezocht. We hebben ze een vragenlijst voorgelegd en hieruit een verslag gemaakt. Deze gaan we op de website presenteren: http://www.beurs.nl/broker2004 We verwachten dat de keuze voor een broker hierdoor makkelijker wordt voor onze bezoekers. Wij krijgen jaarlijks altijd veel vragen van onze bezoekers. Wie is nu de beste? Ik denk niet dat je kunt zeggen wie de beste is. Voor iedere broker is wat te zeggen. Het ligt geheel aan je manier van beleggen. Ik vind het positief dat een bedrijf als Interactive Brokers nu ook een speler is op de Nederlandse markt. Ik ben zelf een actieve belegger en verwacht dat deze nieuwkomer de Nederlandse brokers verder op scherp zet. Dit is alleen maar goed voor de Nederlandse markt. Ze zullen er wat klanten aan verliezen maar uit mijn bezoekjes blijkt dat de dames en heren niet stil zitten. Ze zijn volop aan het ontwikkelen. Als we de stemmers van Interactive Brokers (slechts 15) dit jaar al hadden meegeteld dan hadden ze waarschijnlijk in de top3 gestaan.'

Risico profiel
De meeste brokers hebben, onder aansturing van de AFM, per een klant een risico profiel opgesteld. Indien een bepaalde transactie boven het gewenste risico profiel komen krijgt de klant online een waarschuwing. Het wijzen van beleggers op het risico dat ze aangaan is een hot issue bij de brokers. Ze zijn er allemaal volop mee bezig.

Tarieven koersdata EuroNext omlaag
Begin deze maand kondigde EuroNext aan dat de tarieven voor koersdata omlaag gaan. De beurs hoopt hier o.a. mee dat het nog aantrekkelijk wordt om te handelen op de EuroNext beurzen nu andere beurzen (Londen) met fors lagere tarieven komen. De meeste brokers gaven slechts een lauwe reactie op deze nieuwe tarieven. Ze verwachten niet dat hun tarieven hierdoor omlaag zullen gaan.

Mobiel beleggen
Steeds meer brokers ontwikkelen mobiel beleggen. Via I-Mode van KPN of andere systemen kan men onderweg gewoon door beleggen. Een aantal brokers verwacht dat, door het aanbieden van deze dienst, het aantal transacties verder omhoog gaat. Het meest aantrekkelijke voor de klanten is natuurlijk dat hij overal zijn portefeuille kan volgen.

Op de website van BEURS.NL staat o.a. de uitslag van het onderzoek, een verslag per broker, de kosten per broker en welke extra's brokers aanbieden naast hun standaard broker diensten.
Zie http://www.beurs.nl/broker2004

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Hanny Weideveld, Freelance senior beleggingsadviseur, op nummer 0313-450495. B.g.g. kantoor BEURS.NL 026-3513830.

BEURS.NL
van Lawick van Pabststraat 129

6814 HD Arnhem
E-mail: info@beurs.nl
http://www.beurs.nl
Telefoon: 026-3513830


17 feb 04 09:07