Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 17 februari 2004

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 10 februari 2004 vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Gedeputeerde Staten benoemen juryleden voor Friese Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur 2004 De Provincie Fryslân looft dit jaar voor de derde keer de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur uit. De provincie hoopt dat met het uitreiken van deze tweejaarlijkse prijs impulsen worden gegeven aan opdrachtgever en architect. Daarnaast is de prijs bedoeld om de architectonische kwaliteit van bouwwerken te bevorderen en de belangstelling voor architectuur bij een breed publiek te vergroten. de vakjury voor de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2004 bestaat uit de volgende personen: Ir. J.A.G.M. Broess (stedenbouwkundige), drs. N. Drabbe (architectuurhistorica), A. Th. Duivensteijn (lid Tweede Kamer), drs. H.G. Hekkema (architectuurhistorica), Ir. J.R. van den Oever (architect), ir. N. Verdonk (stedenbouwkundige), ir. A.P.J.M. Verheijen (architect), dr. A.J. Mulder (gedeputeerde Cultuur van de Provincie Fryslân en tevens technisch voorzitter van de jury).

Voor de prijs komen in aanmerking bouwwerken die zijn ontworpen door geregistreerde architecten en die zijn realiseerd in Fryslân in 2002 en 2003. De inzendingen dienen voor 1 april te worden opgestuurd. De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op 3 juli, de Dag van de Architectuur. Elk team, bestaande uit de architect en opdrachtgever van een genomineerd project, ontvangt E 500 per nominatie. Het winnende team ontvangt bovendien een bedrag van E 5000 en een oorkonde. Persbericht beschikbaar

Provincie positief over samenwerking scholengemeenschappen Sneek en Heerenveen Scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs krijgen op het terrein van het VMBO de mogelijkheid om een samenwerkingsverband te vormen. Dit is een zogenoemd Regionaal Arrangement. In zo'n arrangement krijgen scholen meer vrijheid op het terrein van het onderwijsaanbod. Scholen die dit willen moeten daar een aanvraag voor indienen bij het m inisterie van OCW. Deze aanvraag moet vergezeld gaan van een positief advies van de provincie. Een dergelijk aanvraag is nu gedaan door scholengemeenschappen uit de regio's Sneek en Heerenveen. De provincie geeft hier een positief advies over.

Historische archieven toegankelijk maken voor breed publiek Naar een publiekgericht en professioneel archiefbeleid in noordoost Fryslân. Dat is wat het college van Gedeputeerde Staten graag wil. Om dat te bereiken hebben zij voormalig rijksarchivaris Willem Goelema gevraagd de huidige situatie te beschrijven. In een notitie gaat Goelema in op de kwaliteit van de publieksfunctie en de collectievorming van de gemeentearchieven in Noordoost Fryslân. Het college heeft de notitie vastgesteld en is ook akkoord gegaan met het voorstel om een werkconferentie te organiseren over dit onderwerp. Persbericht beschikbaar

Wijziging voorzitterschap Wadloopadviescommissie
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de benoeming van de heer P. Verhoeven, bu rgemeester van de gemeente Ameland, als nieuwe voorzitter van de interprovinciale Wadloopadviescommissie. De voormalige voorzitter, de heer R. Cazemier, burgemeester van de gemeente Dongeradeel, heeft zijn voorzitterschap neergelegd in verband met zijn benoeming tot voorzitter van de Raad voor de Wadden.

Bijdrag pilotproject 'Gave Haven' voor Fries onderwijs Gedeputeerde Staten stellen eenmalig E 4.000,- beschikbaar voor een pilotproject voor de bovenbouw van het Friese basisonderwijs. In het project "Gave Haven" kunnen leerlingen kennis maken met de maritieme sector en de bedrijvigheid in en om havens. GCO Fryslân voert het project uit draagt zorg voor de voorlichting en training van leraren. Het programma vervangt een deel van het reguliere onderwijsprogramma.

Handhavingsprogramma 2004 vastgesteld
Naast de blijvende aandacht voor veiligheids- en milieurisico's zetten Gedeputeerde Staten in op de invoering van (geactualiseerd) gedoogbeleid, op professionalisering van de handhaving en op een sterkere regierol van de provincie. In het door GS vastgestelde Handhavingsprogramma 2004 worden de handhavingstaak, de beleidsdoelen en risico's, de gewenste resultaten, de handhavingstrategie en de inzet voor 2004 aangegeven. Het Handhavingsprogramma is de integrale leidraad voor de provincie voor de inzet op het gebied van de handhaving.

Het Handhavingsprogramma 2004 laat zien dat de prioriteiten bij de provinciale handhavingstaken liggen bij het beperken van de veiligheids- en milieurisico's. Bij vier van de zes organisatieonderdelen is dit het leidende thema. Zo richt handhaving bij de teams Ruimtelijke Plannen en Landelijk Gebied zich het belang van een goede omgevingskwaliteit van vooral het buitengebied. Zij ziet erop toe dat het provinciaal ruimtelijk beleid doorwerkt in de diverse gemeentelijke plannen. Ook het (in-)direct handhaven van bestemmingsplannen is in het belang van het beperken van veiligheidsrisico's. Persbericht beschikbaar


---- --


PERSBERICHT

Nummer: 034
Datum: 17 februari 2004

Gedeputeerde Staten benoemen juryleden voor Friese Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur 2004

De Provincie Fryslân looft dit jaar voor de derde keer de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur uit. De provincie hoopt dat met het uitreiken van deze tweejaarlijkse prijs impulsen worden gegeven aan opdrachtgever en architect. Daarnaast is de prijs bedoeld om de architectonische kwaliteit van bouwwerken te bevorderen en de belangstelling voor architectuur bij een breed publiek te vergroten. Voor de prijs komen in aanmerking bouwwerken die zijn ontworpen door geregistreerde architecten en die zijn gerealiseerd in Fryslân in 2002 en 2003. Per architect mogen maximaal twee bouwwerken worden ingediend.

De inzendingen dienen voor 1 april te worden opgestuurd. Tijdens de eerste selectieronde begin april, zullen uit alle inzendingen 25 bouwwerken door de jury worden geselecteerd die doorgaan naar de tweede ronde.Tijdens de tweede ronde in mei worden uit de 25 bouwwerken vijf bouwwerken genomineerd. Vervolgens wordt er in de derde ronde één prijswinnaar gekozen.

De vakjury voor de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2004 bestaat uit de volgende personen: Ir. J.A.G.M. Broess (stedenbouwkundige), drs. N. Drabbe (architectuurhistorica), A.Th. Duivesteijn (lid Tweede Kamer), drs. H.G. Hekkema (architectuurhistorica), ir. J. R. van den Oever (architect), ir. N. Verdonk (stedenbouwkundige), ir. A.PJ.M. Verheijen (architect), dr. A.J. Mulder (gedeputeerde Cultuur van de Provincie Fryslân en tevens technisch voorzitter van de jury).

De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op 3 juli, de Dag van de Architectuur. Elk team, bestaande uit de architect en opdrachtgever van een genomineerd project, ontvangt E 500 per nominatie. Het winnende team ontvangt bovendien een bedrag van E 5000 en een oorkonde.

Gegevens juryleden
Ir. J.A.G.M. Broess (Hans)
(stedenbouwkundige)
Hij is werkzaam bij het stedenbouwkundig bureau BügelHajema Adviseurs in Assen. Een groot adviesbureau voor planologie, stedenbouw, landschapsinrichting, milieu, ecologie verkeer. Voor het regionale orgaan verkeersveiligheid van de provincie Fryslân deed hij inventariserend onderzoek naar dorpsvernieuwingsprojecten in Fryslân. Dit resulteerde in het boek 'Openbare ruimte in Fryslan', waarin 24 projecten worden besproken en vergeleken. Er worden in het boek aanbevelingen voor de toekomst gedaan.

Drs. N. Drabbe (Natascha)

(architectuurhistorica)

Natascha Drabbe is architectuurhistorica Zij was initiatiefnemer en organisator van de internationale reizend tentoonstelling Re-f-use over vormgeving met gerecyclede materialen. Zij werkt nu bij Premsela, stichting voor Nederlandse vormgeving in Amsterdam en is verantwoordelijk voor de nationale en internationale promotie van Nederlandse vormgeving. Zij is bekend met de opzet van Architectuur lokaal en inventariseert nu alle regionale vormgevingsinitiatieven voor de opzet van een netwerk van Vormgeving lokaal. Zij was recent jurylid van de Utrechtse designprijs.

A.Th. Duivesteijn (Adri)
(Lid van de Tweede Kamer)
Momenteel lid van de Tweede Kamer van de Staten-Generaal voor de Partij van de Arbeid. Lid van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening, Rijksuitgaven, Europese Zaken (plv), Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (plv). Vroegere functies o.a. Wethouder Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing van de gemeente Den Haag, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam. Voorzitter van de Nederlandse Woonbond. Lid van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

Drs. H.G. Hekkema (Herma)
(architectuurhistorica)
Architectuurhistorica. Zij is zelfstandig publicist binnen de vakgebieden architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en verricht daarnaast advies-en organisatiewerkzaamheden op die terreinen. Zij heeft onder meer samen met Ap Ernst een inleiding geschreven voor het boek Architectuur in Fryslân 1940-2000, uitgegeven door Stichting De Bouw/Kunst, FAC in 2000.

Ir. N. Verdonk (Niek)
(stedenbouwkundige)
Niek Verdonk is jarenlang directeur geweest in Groningen, dienst ruimtelijke Ordening en economische zaken (ROEZ). Hij werkt nu als stedenbouwkundig adviseur voor de Rijksbouwmeester en is stedenbouwkundig supervisor voor Leeuwarden en de GEM (Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij de Zuidlanden (nieuwe uitbreiding van Leeuwarden ten zuiden van Goutum)

Ir. A.P.J.M. Verheijen (Fons)
(architect)
Fons Verheijen heeft de Vredeman de Vriesprijs gewonnen in 2002 (parkeergarage en supermarkt Hoeksterend), is hoogleraar in Delft en is verbonden aan het Architectenbureau VVKH Architecten Verheijen Verkoren Knappers De Haan in Leiden.

Ir. J.R. van den Oever (Hans)
(architect)
Zijn bureau is Van den Oever, Zaaijer & partners, Amsterdam, en hij werkt voor individuele en professionele opdrachtgevers en voor overheidsinstanties. Naast het ontwerpen van gebouwen en interieurs worden ook stedenbouwkundige plannen vervaardigd. Van den Oever heeft affiniteit met Fryslân, komt van oorsprong uit Harlingen.

Provincie Friesland