De Pont e-mailservice februari 2004

NBKS/DE PONT gesprek met Sander van Deurzen

Op donderdag 19 februari om 20.00 uur vindt de vierde NBKS/De Pontlezing plaats. Een NBKS-initiatief in het auditorium van museum De Pont. Deze keer gaat Alex de Vries in gesprek met Sander van Deurzen (Venlo, 1975), beeldend kunstenaar Breda.

Sander van Deurzen vertegenwoordigt in deze reeks van NBKS/De Pontgesprekken de jonge generatie schilders. Voor zijn recente werk kreeg hij onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2003.

In zijn vroegere werk laat Van Deurzen zich inspireren door de schilderkunst uit het verleden. In veel schilderijen uit de tijd van de Romantiek zien we vaak mensen op de rug afgebeeld die dromerig in de verte staren in volle verwondering over de immense kracht en onmetelijke reikwijdte van de natuur. Van Deurzen schilderde ook mensenruggen maar dan bijna beeldvullend tot een onneembaar monument uitvergroot. Die beelden werken eerder beklemmend dan bevrijdend en staan in die zin lijnrecht tegenover de gevoelswereld van veel romantici.

Zijn laatste werk kenmerkt zich door de centrale thematiek van wegwerpspeelgoed zoals we dat kennen uit de McDonald's- en Disneywereld. Afgedankt speelgoed dat als metafoor dient voor de overproductie van ons economische stelsel. De overdaad van die 'slagroomtaartmaatschappij' wordt verbeeld in kleurrijke, landschappelijk aandoende stillevens. Wat hij daarmee bij de kijker wil bereiken laat hij in het midden. Vast staat dat Van Deurzen intrigerend werk maakt waarmee hij momenteel de kunstwereld aan het veroveren is.

Alex de Vries zal hem over zijn drijfveren en zijn visie op de schilderkunst nader ondervragen.

Het gesprek vindt plaats van: 20.00-21.30 uur. Zaal open: 19.30 uur. Toegang: ¤ 3,-. Bezoekadres: De Pont, Wilhelminapark 1, 5041 EA Tilburg