ExxonMobil Benelux


ExxonMobil ontvangt Fileplan-trofee

19 februari 2004 - Vandaag reikte stadsregiovoorzitter Rotterdam, mr. I.W. Opstelten de Fileplan-trofee uit aan Jan Degeling, directeur van de Esso-raffinaderij in Rotterdam. ExxonMobil ontving de trofee tijdens het jaarlijkse Fileplan-ontbijt in Diergaarde Blijdorp voor haar initiatief om het transport van LPG over water in plaats van over de weg te vervoeren.

'Wij zijn vereerd met de Fileplan-trofee' aldus Jan Degeling. 'De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ons besluit om het LPG-transport tussen Rotterdam en Antwerpen voortaan over water te laten plaatsvinden, niet primair was ingegeven door de wens om de verkeerscongestie te verminderen. Het ging ons eerst en vooral om de veiligheid. Hoewel wij in de twaalf jaar dat dit vervoer met tankwagens is gebeurd, erin geslaagd zijn om de ongevalsfrequentie duidelijk beneden het landelijke cijfer te houden, meenden wij dat het nog veiliger kon en moest.'

Vóór dit initiatief reden per dag 48 tankwagens tussen Rotterdam en Antwerpen. ExxonMobil heeft een speciale pier gebouwd voor het vervoer van LPG over water. Door deze investering is ongeveer 20 procent van het totale LPG-vervoer in Nederland van de weg gehaald. Belangrijk is ook dat de gebruikte waterwegen niet door drukke bevolkingscentra varen. Bovendien heeft deze verandering ook positieve effecten op het milieu: de nieuwe schepen die hiervoor gebruikt worden, zijn veel efficiënter in hun brandstofgebruik.

Elk jaar houden het Rijk, de stadsregio Rotterdam, provincie Zuid-Holland en gemeenten een Fileplan-ontbijt in Diergaarde Blijdorp. Tijdens deze bijeenkomst maken de deelnemers nieuwe afspraken over de verbetering van de doorstroming in de regio. De Fileplan-trofee is in het leven geroepen om bedrijven aan te moedigen om een steentje bij te dragen aan de verbetering van de bereikbaarheid in de regio Rotterdam.