Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving




IVO-refereerbijeenkomsten

Het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) verdiept zich al bijna 15 jaar in middelengebruik en aanverwante terreinen. Wij willen als instituut niet alleen kennis 'vermeerderen', maar ook discussiëren met het veld. Eén van de manieren waarop het IVO haar maatschappelijke betrokkenheid tot uitdrukking brengt, is het organiseren van refereerbijeenkomsten. Deze worden vier keer per jaar georganiseerd voor mensen die affiniteit hebben met ons werkveld.


1e refereerbijeenkomst 2004
donderdag 19 februari, 14.30 - 17.00 uur

Zwerfjongeren

Sprekers:
Agnes van der Poel, senior-onderzoeker bij het IVO Roel Rol, directeur Pension Maaszicht
Johan Simao, hoofd hulpverlening Pension Maaszicht Voorzitter: Miranda Audenaerdt, zakelijk directeur van het IVO

De eerste spreker is Agnes van der Poel, verbonden aan het IVO. Recent heeft zij een onderzoek afgerond getiteld: 'Jongeren & basecoke; leidt gebruik van basecoke tot marginalisering?' De jongeren zijn 16 tot en met 24 jaar oud en hebben een tijdlang gekookte cocaïne gerookt of doen dat nog steeds. Opvallend is dat veel van de geïnterviewde jongeren een periode in hun leven dakloos zijn geweest. Sommigen zijn nog steeds dakloos en anderen zijn, zoals dat heet, marginaal gehuisvest. Dat wil zeggen dat zij bijvoorbeeld een kamer in onderhuur bewonen of dan een tijdje hier, dan een tijdje daar logeren. Zij maken deel uit van de groep (verslaafde) zwerfjongeren. In haar inleiding zal zij een overzicht geven van recent onderzoek naar zwerfjongeren: wie zijn zij, waar komen ze vandaan en waar gaan zij naartoe?

De andere twee sprekers zijn Roel Rol en Johan Simao, beiden werkzaam bij Pension Maaszicht. Maaszicht is de enige 24 uurs-opvang voor dak- en thuisloze jongeren van 17 tot 23 jaar in Rotterdam Rijnmond. Maaszicht hanteert de vijf B's: bed, bad, brood, begeleiding en buitenzorg. Er is plaats voor dertig jongens en meisjes, die gemiddeld tien maanden bij Maaszicht een kamer bewonen. Geschat wordt dat Rotterdam 300 tot 700 dak- en thuisloze jongeren telt; dat betekent dat Maaszicht hooguit 10% van hen kan opvangen. Roel Rol, directeur van Maaszicht, zal vertellen over de beleidsmatige aspecten van het runnen van het pension. Johan Simao, hoofd hulpverlening, zal het hebben over de individuele en vraaggerichte hulpverlening die Maaszicht biedt aan de jongeren.

Na de presentaties is er volop ruimte voor vragen en discussie. We hopen dat vele belanghebbenden en belangstellenden aanwezig zullen zijn op deze refereerbijeenkomst. De toegang is gratis.

Aanmelding voor deelname

Wel stellen wij het op prijs als u zich aanmeldt. U kunt dit doen bij het secretariaat.
Telefoon: 010 - 425 33 66
E-mail: secretariaat@ivo.nl.
Hier kunt u ook terecht met eventuele vragen.

Locatie

De refereerbijeenkomsten vinden plaats in het World Trade Center Rotterdam (WTC). In de centrale hal van het WTC wordt de zaal aangegeven. Vanaf 14.15 uur kunt u hier terecht. Het WTC ligt in het centrum van Rotterdam, aan het Beursplein, hoek Coolsingel, telefoon 010 - 405 44 44.

Noteer in uw agenda

Op 23 september en 18 november worden de volgende refereerbijeenkomsten gehouden, als altijd van 14.30 tot 17.00 uur in het World Trade Center in Rotterdam. Wij zijn nog volop bezig met de organisatie van deze bijeenkomsten. De onderwerpen en sprekers worden later bekend gemaakt.

Dit jaar bestaat het IVO 15 jaar; reden voor een feestje. Om dit te vieren organiseren wij een Jubileum Symposium op 22 april a.s., met als thema: 'Beginnen met gebruik'. Het symposium zal plaatsvinden in het WTC in Rotterdam, beginnen om 13.00 uur en afgesloten worden met een borrel. De inhoud van de middag houden we nog even voor ons. Daarover ontvangt u op een later tijdstip meer informatie.