Universiteit van Tilburg

Donderdag 19 februari, 13.00-15.30 uur zaal YZ 1 Toe Komst van Carnaval

Carnaval is een feest, rijk aan geschiedenis. Zo kan de naam worden herleid tot carne vale, wat betekent vlees vaarwel. Het is immers het begin van de katholieke vastentijd. Ook de carnavalsnamen van de steden verwijzen naar de specifieke geschiedenis: Kruikenstad en Lampegat zijn daar goede voorbeelden van.
In de loop van de tijd is in de verschillende plaatsen en regios een bonte verscheidenheid aan tradities en carnavalsvieringen ontstaan. In dit programma zullen illustraties hiervan gegeven in voordrachten en interviews. Verder zal worden gediscussieerd over de toekomst van carnaval: zal de commercie steeds meer de overhand krijgen? Blijft het een functioneel feest of wordt het steeds meer zinloos vermaak? Welke rol spelen jongeren hierbij?
Sprekers: Rogier van Oosterhout (voorzitter, programmamaker Omroep Brabant), Twan Lijten (eigenaar Plezanterij de Schouw, muzikant), Edwin Coolen (historicus en correspondent Eindhovens Dagblad), Rob van de Laar (oprichter Oeteldonks Gemintemuzejum), Cees Bierman (voorzitter Carnavalsvereniging De Bierpompen), Frans-Jan Bertens (voormalig voorzitter Carnavalsvereniging De Flepsteppers). Organisatie: Studium Generale, i.s.m. Plato en Prioritijd.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ir. Marga van Zundert (op woensdag en donderdag: 013 466 3495, M.vanZundert@uvt.nl) of met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 4662004,
P.H.C.Siebers@uvt.nl).

Tilburg, 28 januari 2004