Universiteit van Amsterdam

Een schil van watermoleculen rond het ion


Promotie Moleculaire chemie


donderdag 19 februari 14.00 uur

Water komt in pure vorm niet voor; er zijn altijd wel zouten en mineralen in opgelost. Een zoutkristal valt in water uiteen in afzonderlijke positieve en negatieve ionen. Michiel Kropman toont aan dat watermoleculen zich in de buurt van ionen totaal anders gedragen. De moleculen vormen een schilletje rond het ion: een zogeheten solvatatieschil. Het gedrag van watermoleculen rond ionen is van belang voor het begrijpen van reacties tussen ionen en moleculen in een waterig milieu, zoals bijvoorbeeld in cellen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de solvatatieschillen slechts langzaam van vorm veranderen en als geheel kunnen roteren. De invloed van het ion op de watermoleculen blijft beperkt tot een enkele solvatatieschil, en strekt zich niet uit - zoals lang werd gedacht - over verschillende lagen van watermoleculen.

M.F. Kropman: Ion solvation in water. Femtosecond spectroscopy of hydrogen-bond dynamics. Promotor is prof. dr. H.J. Bakker

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.