Gemeente Amsterdam

Gevestigde organisaties en nieuwe bewegingen van moslims Beelden en Bouwsels
10 februari 2004 - Felix Meritis
De discussie over het al dan niet falen van het Nederlandse integratiebeleid is in alle hevigheid losgebarsten nu de commissie-Blok haar rapport heeft gepresenteerd. Hoewel de commissie van mening is dat de integratie van veel allochtonen geheel of gedeeltelijk is geslaagd, staan Kamerleden te trappelen hun kritiek te ventileren. In Frankrijk is intussen een andere discussie op gang gekomen: het dragen van hoofddoekjes op scholen wordt verboden. Ook in Nederland wordt hevig gediscussieerd over de vraag of islamitische vrouwen in het openbare leven hoofddoekjes mogen dragen. Het thema eerwraak, naar aanleiding van de schokkende moord op een Haagse docent, staat momenteel eveneens volop in de aandacht.

De negatieve beeldvorming die mede door al deze gebeurtenissen ontstaat, zijn veel moslimjongeren beu. Zij verenigen zich in initiatieven als de Arabisch Europese Liga, Ben je bang voor mij en Koerswijziging.nl. Hoe staan deze bewegingen tegenover elkaar en wat is hun relatie met de meer gevestigde organisaties als Forum en Islam & Burgerschap?

De volgende personen gaan met elkaar in gesprek over dit onderwerp: Khalid Kasem (Ben je bang voor mij?), Nabil Marmouch (AEL Nederland), Yassin Hartog (Stichting Islam & Burgerschap) en Halim el Madkouri (Forum). Onder leiding van Ab Cherribi (werkzaam als consultant in Amsterdam, oud-gemeenteraadslid) gaan zij in op de beeldvorming over de islam, de toekomst van de multiculturele samenleving en de onderlinge relatie van deze organisaties.

Informatie

Donderdag 19 februari, aanvang 20.00 uur
Felix Meritis, Amsterdam
Toegang EUR 7,50
Reserveren 020 623 13 11 of via receptie@felix.meritis.nl

© Gemeente Amsterdam