Gemeente Someren



Vijf plannen gaan door
Bestemming boerderij Provincialeweg

foto van de boerderij aan de Provincialeweg 37

Voor de bestemming van de boerderij aan de Provincialeweg 37 heeft de raad vorig jaar een aantal uitgangspunten vastgesteld waaraan de toekomstige recreatieve voorziening bij het Keelven moet voldoen. Aan de hand van deze uitgangspunten is vervolgens een informatiepakket samengesteld. In totaal hebben ongeveer 60 personen dit informatiepakket opgevraagd en zijn er uiteindelijk 12 plannen ingediend. In de raadsvergadering van donderdag 29 januari jl. besloot de raad dat vijf van deze twaalf plannen nader uitgewerkt mogen worden.

Uitgangspunten
De raad heeft vorig jaar de volgende vijf uitgangspunten vastgesteld waaraan de plannen moeten voldoen:

1. Het versterken van de toeristisch-recreatieve functie in relatie tot het Keelven.

2. Horeca is alleen mogelijk ter ondersteuning van het toerisme en de recreatie in het natuurgebied.

3. De gemeente Someren levert geen bijdrage in de exploitatie.
4. De gemeente is bereid een bijdrage te betalen voor nader overeen te komen diensten zoals educatie, informatie en voorlichting.
5. De voorkeur gaat uit naar die invulling waar het sociaal-maatschappelijk en educatief aspect een wezenlijk onderdeel van vormt.

Plannen
Vijf plannen zijn door de raad geselecteerd voor verdere uitwerking. Dit zijn:

Bosgroep Zuid Nederland (alleen in combinatie met een horeca-exploitant).
Boswachterij voor de gemeentelijke en particuliere bos- en natuurterreinen en bezoekerscentrum (informatie over de omgeving) voor het Keelvengebied.

Lantinga
Horeca met logies (verblijfsrecreatie), een multifunctionele ruimte ingericht als onder meer info- en leercentrum (o.a. tentoonstellingen en cursussen) en een speeltuintje. De exploitatie is mede gebaseerd op dagbesteding van zorgvragers (verstandelijk gehandicapten). Het omliggende landbouwgebied wordt omgezet in een pitch & putt baan (een spelvorm tussen midgetgolf en golf in en geschikt voor alle doelgroepen).

De Schakel
Een leef-werkgemeenschap die zich tot doel stelt de Keelvenboerderij en omgeving zodanig in te richten en te exploiteren dat een versterking van de toeristisch- recreatieve kwaliteit wordt bewerkstelligd. Een aantal gehandicapte en niet gehandicapte mensen woont en werkt op de accommodatie die onder meer bestaat uit woongedeelte, horeca en een multifunctionele ruimte voor o.a. educatie en kunst. Verder speeltuin, fietsverhuur, doolhof e.d..

Smeijers-Hurkmans
Herberg met speelkelder voor kinderen, privé woning, infohoek en zaaltje voor multifunctioneel gebruik. Nieuwbouw in stijl Brabantse boerderij. Naast de Keelvenhoeve wordt in een overkapping o.a. fietsverhuur en een kinderboerderij gerealiseerd.

Relou
Daghoreca (bistro) met terras en speeltuin en een multifunctionele ruimte voor o.a. een informatiehoek over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het Keelvengebied. Rondleidingen maken deel uit van het programma. De exploitatie is mede gebaseerd op dagbesteding van zorgvragers (verstandelijk gehandicapten).

De vijf planindieners komen in maart met nader uitgewerkte plannen naar de raad.

Terug naar boven

Vanaf 1 maart maandagen gesloten:
Gewijzigde openingstijden Historische informatiecentra

De studiezalen van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en het Historisch Informatiecentrum Helmond zullen met ingang van 1 maart voortaan op de maandag voor het publiek gesloten blijven.

Eerder kwam de directie van het RHCe terug op het besluit om met de avondopenstelling te stoppen nadat met name heemkundige en historische verenigingen hiertegen bezwaar hadden gemaakt. Met de sluiting van de maandag kan de woensdagavondopenstelling van het RHCe en de donderdagavondopenstelling van het HICh blijven bestaan.

De tijd die de maandagsluiting oplevert zal worden aangewend voor het ontwikkelen van een groter aanbod van historische informatie op het internet. De nieuwe website van het RHCe met daarop de vernieuwde Digitale Stamboom en het Oud Strijps Nieuwsblad zijn voorbeelden van innovatieve dienstverlening waarmee het RHCe een groter en breder publiek wil bereiken.

Met ingang van 1 maart 2004 zijn de openingstijden als volgt:

HICh, bezoekadres: Molenstraat 121, Helmond
Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, op donderdag doorlopend tot 21.00 uur.

RHCe, bezoekadres: Raiffeisenstraat 18, Eindhoven Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, op woensdag doorlopend tot 21.00 uur.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.rhc-eindhoven.nl.

Terug naar boven

Donderdag 19 februari a.s.:
Thema-avond Stervensbegeleiding

Speciaal voor mantelzorgers en vrijwilligers organiseren de werkgroepen Mantelzorg Asten en Someren een themabijeenkomst over stervensbegeleiding. Iemand begeleiden in de laatste fase van het leven doe je niet zomaar. Vandaar een themabijeenkomst die hiervoor handvatten wil aanreiken. Deze avond biedt enerzijds theorie en informatie en anderzijds praktische oefeningen rondom de eigen manier van omgaan met de stervende.

Aan bod komen:

* Begrippen rondom stervensbegeleiding;

* Wie kom je tegen rondom de stervende;

* Fasen in het stervensproces;

* Praktische oefeningen rondom je eigen manier van omgaan met de stervende;

* Ruimte voor vragen.

Deze avond is nadrukkelijk niet bedoeld voor rouwverwerking!

Wanneer en waar
De themabijeenkomst vindt plaats op donderdag 19 februari van 19.30 tot 21.30 uur in de Ruchte aan de Laan ten Roode 71 in Someren. Deelname is gratis. Het maximaal aantal deelnemers is 20.

Opgave
Voor meer informatie of aanmelden (vóór 9 februari) kunt u terecht bij

het Steunpunt Mantelzorg Someren, tel. 441158 (Lokaal Loket de Wijzer) op
maandag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur en op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur of bij het Steunpunt Mantelzorg Asten, tel. 690622 (Loket 2WZ ) op maandag- t/m vrijdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.