Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

19/02/04 Prins van Oranje en Prinses Maxima slaan eerste geboortemunt

Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden slaan donderdag 19 februari in de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht de eerste herdenkingsmunt ter gelegenheid van de geboorte van hun dochter Prinses Catharina-Amalia. De geboortemunt, met een nominale waarde van 10 euro, is ontworpen door Erwin Driessens en Maria Verstappen in opdracht van het ministerie van Financiën.

Op de voorzijde van de herdenkingsmunt staat het portret van Koningin Beatrix. De keerzijde bevat portretten van Prinses Catharina-Amalia en haar ouders. De portretten zijn niet tegelijkertijd te zien, maar worden elk vanuit een andere invalshoek zichtbaar. Recht van voren is het portret van Prinses Catharina-Amalia te zien. Door de opbouw van de munt verdwijnt de beeltenis van het prinsesje als de munt om zijn verticale as wordt gedraaid. Afhankelijk van de draairichting maakt haar portret plaats voor dat van Prins Willem-Alexander of Prinses Máxima. Voor de uitvoering van dit bijzondere ontwerp is een nieuwe productietechniek ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Munt.

De geboortemunt wordt in een maximale oplage van een miljoen stuks geslagen. De munt is vanaf 23 februari verkrijgbaar bij postkantoren en bij de Koninklijke Nederlandse Munt.