Gemeente Amersfoort

Inloopavond aanpak Vondellaan; verbetering verkeersveiligheid

datum: 10 februari 2004

Op donderdag 19 februari 2004 organiseert de Gemeente Amersfoort een inloopavond in Buurtcentrum De Driehoek, aan de Woestijgerweg 3 te Amersfoort. Onderwerp van gesprek zijn de plannen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers op de Vondellaan. Tussen 20.00 en 21.00 uur geven leden van het projectteam tekst en uitleg bij de plannen. Bewoners en belanghebbenden zijn van harte welkom.

Knelpunten
De Vondellaan is een brede laan op een vrij steile helling hetgeen leidt tot hoge snelheden en een slechte oversteekbaarheid. De Vondellaan is onderdeel van de stedelijke hoofdwegen. Er rijden veel fietsers die de weg oversteken naar/van de Bilderdijklaan. Bij dat kruispunt steken dagelijks ook veel schoolkinderen over. Ter hoogte van het ziekenhuis zorgt de hoge parkeerdruk voor extra problemen. Bij het ziekenhuis steken ook veel voetgangers over naar het parkeerterrein aan de overkant. Het parkeren op straathoeken leidt tot onveiligheid.

Omwonenden, oudercommissies van de basisscholen in de buurt en personeel en bezoekers van het ziekenhuis hebben gevraagd om maatregelen die de verkeerssituatie veiliger maken.

Mogelijkheden voor verbetering
Het plan voorziet in markeringswerkzaamheden, aanleg van vluchtheuvels en maatregelen tegen parkeren op straathoeken. Door de aanleg van parkeer- en fietsstroken wordt het brede wegbeeld versmald, hetgeen moet leiden tot een lagere snelheid. Door het parkeren op straathoeken onmogelijk te maken en vluchtheuvels aan te brengen, kunnen fietsers en voetgangers veiliger oversteken. Bij het ziekenhuis wordt de bestaande vluchtheuvel verplaatst. Het korte stukje weg tussen de Hugo de Grootlaan en de Vondellaan wordt een tweerichtingsweg, zodat auto's vanuit het parkeerterrein van het ziekenhuis direct de Vondellaan op kunnen rijden.

Planning en procedure
Nadat omwonenden en belanghebbenden hebben gereageerd op de plannen, worden die definitief gemaakt. Het is de bedoeling om nog dit voorjaar de verbeteringen uit te voeren. De werkzaamheden duren naar verwachting zo'n drie weken.