Waterschap Groot Salland

Sanering Deventer havens

12 februari 2004

Op het Industriegebied Bergweide in Deventer zal begin mei de sanering van de waterbodem in de haven starten. Het waterschap Groot Salland is, in nauwe samenwerking met de gemeente Deventer en de provincie Overijssel, opdrachtgever voor de werkzaamheden. Het is de bedoeling dat in totaal circa 100.000 m³ verontreinigd slib uit de havens wordt gehaald. Daarnaast zullen diverse voorzieningen in de haven worden vervangen. Het is de bedoeling dat het merendeel van de werkzaamheden eind 2004 is afgerond.

Uit diverse onderzoeken bleek dat de waterbodem in de havens is verontreinigd. Naast het verontreinigde slib bleek ook de diepte van de haven op enkele plaatsen onvoldoende te zijn en waren sommige aanlegvoorzieningen verouderd. Om in de toekomst de haven optimaal te kunnen gebruiken en zeker te zijn van een goede waterkwaliteit, is sanering noodzakelijk.

De provincie Overijssel, het waterschap Groot Salland en de gemeente Deventer hebben de handen ineen geslagen en plannen gemaakt voor het saneren van de havens en het verbeteren van de voorzieningen. De provincie Overijssel neemt deel in het project als verantwoordelijke voor het opruimen van het verontreinigde slib. Het waterschap Groot Salland neemt deel vanuit haar verplichtingen voor de waterkwaliteit en het waterbeheer. De gemeente Deventer is deelnemer omdat ze eigenaar is van de haven en verantwoordelijk is voor het onderhoud.

Gemeente en waterschap informeren betrokkenen en belanghebbenden over de gang van zaken en de exacte inhoud van de werkzaamheden via nieuwsbrieven en informatiebijeenkomsten. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 19 februari 2004.