Gemeente Veenendaal


Persbericht 16: tankautospuit (13-02-2004)

Burgemeester draagt nieuwe tankautospuit over aan brandweer Brandweerauto met zwarte doos aan boord

Onlangs is een nieuw blusvoertuig bij de brandweer afgeleverd. Waarnemend burgemeester Peter Rombouts draagt de nieuwe tankautospuit donderdag 19 februari over aan de brandweer. Dit gebeurt omstreeks 20:00 uur in de brandweerkazerne aan de Industrielaan 18.

In de nieuwe tankautospuit is plaats voor acht brandweerlieden. Het blusvoertuig heeft een watertank voor 1500 liter water. Verder heeft de brandweerauto 'hydraulisch redgereedschap' aan boord: een grote schaar waarmee het dak van auto's die zijn betrokken bij een ongeval kan worden opengeknipt en een spreider waarmee de portieren opengeperst kunnen worden. Daarmee kan het voertuig ook worden ingezet bij grootschalige incidenten en rampen.
Het blusvoertuig is uitgerust met telefoon, fax en navigatiesysteem en er zijn een zij- en achteruitrijcamera op aangebracht. Tenslotte heeft de nieuwe brandweerauto, net als een vliegtuig, een 'black box'. Met de gegevens uit de zwarte doos kan - na een ongeval bijvoorbeeld - worden vastgesteld wat op dat moment de snelheid was, of er sirene en zwaailicht werden gevoerd, of de richtingaanwijzers zijn gebruikt en of er is geremd.

Het Mercedes-blusvoertuig is door Kenbri Firefighting bv uit Waalwijk opgebouwd volgens de richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De brandweerauto voldoet ook aan de laatste Arbo-eisen. De gemeente Veenendaal heeft 275.000 betaald voor de nieuwe tankautospuit.