Gemeente Rotterdam

Nr. 17
16 februari 2004

Sloop Dirk Danestraat van start

Op donderdag 19 februari om 11:30 gaat officieel de sloop van start van de woningen aan de Dirk Danestraat / hoek Mathenesserstraat. Wethouder Wim van Sluis (Veiligheid en Volksgezondheid) en portefeuillehouders Cies de Thije, Myrza Axwijk en Carlos Gonçalves van de deelgemeente Delfshaven geven gezamenlijk het startsein.

De sloop van de woningen aan de Dirk Danestraat is onderdeel van de aanpak van de hot spots: plekken in de stad die het meest urgent zijn om veilig, schoon en heel te maken en waarvoor het College in het kader van de topprioriteit veilig extra geld beschikbaar stelt. Voor de Dirk Danestraat e.o moet dat ertoe leiden dat in 2004 overlast en onveiligheid zijn teruggedrongen. In het gebied is een stadsmarinier actief die ervoor moet zorgen dat de vastgestelde doelen binnen de gestelde termijn worden gehaald.

Integrale aanpak
Onwillige huiseigenaren, ingewikkelde wet- en regelgeving en geldgebrek zorgden er in het verleden voor dat de stadsvernieuwing niet overal werd afgemaakt. Dat heeft op een aantal plekken in de stad geleid tot verpaupering. Die buurten werden de meest onveilige plekken van de stad. Dat is gebleken uit de wijkveiligheidsindex.

De sleutel tot het succes van de aanpak van de hotspots is het integrale karakter ervan. Dat betekent dat er zowel aandacht is voor de fysieke aanpak als voor het verbeteren van de veiligheid en de sociale samenhang in de buurt. Voor de terreinen die door sloop braak komen te liggen, zal de deelgemeente samen met bewoners een beheerplan maken. De bewoners kunnen ook zelf aangeven hoe de tijdelijke inrichting van de terreinen er uit komt te zien. Er komt bovendien extra toezicht om de veiligheid rondom deze locaties te waarborgen. Daarvoor heeft de deelgemeente extra middelen ter beschikking gesteld.

Nieuwbouw door Woonbron

Voor de locatie waar nu wordt gestart met sloop zal Woonbron Maasoevers nieuwe koop- dan wel huurwoningen aanbieden volgens het 'klant kiest' systeem. In totaal zullen in de omgeving Dirk Danestraat / Mathenesserstraat / Willem Beukszstraat 136 woningen worden gesloopt, circa 28 woningen gerenoveerd, 57 woningen worden aangekocht en verbeterd en van 97 woningen wordt achterstallig onderhoud aangepakt. Het grootste deel van deze maatregelen moet in 2005 zijn gerealiseerd. Uiterlijk in 2008 zal de laatste nieuwbouwwoning zijn opgeleverd.

Ook in de rest van Spangen werkt de deelgemeente verder aan de uitvoering van een uitgebreid pakket aan maatregelen uit het wijkveiligheidsactieprogramma: drugsoverlast wordt in 2004 aangepakt, vervuilers worden persoonlijk aangesproken en beboet, opbouwwerkers zijn in de wijk actief, er is extra toezicht op straat en ook op andere plekken in de wijk wordt gesloopt, gerenoveerd en gebouwd. En daar waar stukken grond langer onbebouwd blijven, mogen bewoners zelf beslissen wat er in die periode mee moet gebeuren.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam